Nyhetsarkiv

2018-06-11

Ingenjörer och högskolor inleder nordiskt samarbete

ANE, den nordiska ingenjörsorganisationen där också Sveriges Ingenjörer är medlemmar har slutit ett avtal med Nordtek, ett nätverk för tekniska högskolor och ingenjörsfakulteter i Norden.

Läs mer

2018-06-07

Måste man läsa jobbmejl på semestern?

I Ingenjörspoddens nya avsnitt svarar vi på vanliga frågor kring semester. Måste man läsa jobbmejl på semestern? Vad händer om chefen säger att man måste komma in och jobba? Semester är till för vila och rekreation men ibland blir man sjuk, försvinner semesterdagarna då? Många ingenjörer har arbeten som inte tar slut bara för att man tar ledigt. I detta avsnitt reder ombudsmännen Jenny Rosenbaum och Rickard Levin ut vilka regler som gäller.

Läs mer

2018-06-05

Nytt förslag om konflikträtten

Förslaget om konflikträtten som presenterats av parterna på tisdagen är väl avvägt och har förutsättningar att hantera konflikten i Göteborgs containerhamn på ett bra sätt. Dessutom innebär förslaget att den svenska partsmodellen står stark och balansen på arbetsmarknaden behålls intakt.

Läs mer

2018-06-04

Sverige behöver en infraplanering som håller hela vägen

Regeringens nationella infrastrukturplan innehåller flera viktiga satsningar för att stärka Sveriges järnvägar, sjöleder och vägar. Men för ett långsiktigt hållbart transportsystem krävs politisk enighet om de stora framtidssatsningarna.

Läs mer

2018-05-29

Förbundet säljer STF Ingenjörsutbildning

Utbildningsbolaget STF Ingenjörsutbildning får ny ägare – Sveriges Ingenjörer säljer hela företaget till Fasticon Kompetens Holding AB. Försäljningen ger möjligheter till nya satsningar för optimerad medlemssnytta och gör att STF kan utvecklas vidare under nytt ägarskap.

Läs mer

2018-05-24

Först in, först ut?

Lyssna på det tredje avsnittet av Ingenjörspodden där ombudsmännen Jenny Rosenbaum och Rickard Levin reder ut vad som gäller kring turordning. Hur starkt skydd ger LAS? Vad gäller vid arbetsbrist och omplacering? Och vad är egentligen tillräckliga kvalifikationer? Vi tar också upp vad du som förtroendevald bör tänka på om arbetsgivaren vill teckna en avtalsturlista.

Läs mer

2018-05-17

Bättre start för nyanlända ingenjörer med Sfinx

Efter projektet Sfinx första tio år har runt 1 400 ingenjörer gått igenom en intensivutbildning i yrkessvenska. Många av dem har sedan deltagit i Sveriges Ingenjörers mentorprogram för att utvecklas och få fotfäste på arbetsmarknaden.

Läs mer

2018-05-16

Hur hanterar vi dina personuppgifter?

Den 25 maj 2018 träder EU:s dataskyddsförordning General Data Protection Regulation (GDPR) i kraft. GDPR reglerar hanteringen av personuppgifter och ersätter PuL, Personuppgiftslagen.

Läs mer

2018-05-14

Sveriges Ingenjörer i Almedalen 2018

Under valårsupplagan av Almedalsvecka är förbundet ingenjörernas röst i samtal om bland annat arbetsmarknad, utbildning, infrastruktur, klimat och välfärd. Läs mer om Sveriges Ingenjörers närvaro och representanter på plats.

Läs mer

2018-05-07

Vårddata är avgörande för en bättre och jämlik vård

DEBATT Hela 44 procent anser att sjukvården är viktig i DN/Ipsos senaste mätning. En avgörande fråga handlar om vårddata, enligt en ny rapport från de 33 organisationerna inom ”Agenda för hälsa och välstånd”. Sveriges Ingenjörers Ulrika Lindstrand ger tillsammans med flera organisationsföreträdare ett antal konkreta åtgärdsförslag till politikerna hur potentialen med vårddata kan tas tillvara.

Läs mer

2018-05-04

Dags att nominera mottagare av Polhemspriset!

Sveriges Ingenjörer delar varje år ut Polhemspriset för en teknisk innovation eller genialisk lösning av ett tekniskt problem. Vet du någon som borde få Sveriges äldsta och finaste tekniska utmärkelse? Skicka din nominering via www.polhemspriset.se.

Läs mer

2018-05-02

Ingenjörpodden drar igång igen

Nu börjar vi sända nya avsnitt av Ingenjörspodden. Med hjälp av lyssnarfrågor svarar våra ombudsmän Jenny Rosenbaum och Rickard Levin på frågor som dyker upp för medlemmar i ett fackförbund, förtroendevalda eller personer som är intresserade av arbetsrätt. Det kan till exempel handla om lön, semester, kollektivavtal, MBL, LAS eller opinionsbildning.

Läs mer

2018-05-01

Pensionsålders-diskrimineras unga och äldre medarbetare - eller är det ren okunskap?

DISTRIKT/DEBATT Ojämlikhet och orättvisa som medför att yngre medarbetare från myndighetsåldern fram till att de fyller 25 år på de allra flesta avtalsområden inte har rätt till tjänstepension måste brytas, skriver Örebrodistriktets styrelseledamot Björn Nyström i Nerikes Allehanda

Läs mer

2018-04-23

En myt att vi har ett starkt anställningsskydd

DEBATT Lagen om anställningsskydd (las) har återigen dykt upp på den politiska agendan. Det är enkelt för arbetsgivarsidan och politiker att ta poänger genom att hänvisa till att las infördes på den tiden då vi nyss hade fått färg-tv. Den problembild som målas upp bygger dock på en myt om ett starkt svenskt anställningsskydd som är långtifrån sann, skriver förbundets förhandlingschef Camilla Frankelius på SvD Näringsliv Debatt.

Läs mer

2018-04-20

Innovativa företag har högre lönsamhet

Sju av tio företag med unika produkter och tjänster har också god lönsamhet. Om företagen dessutom ökar sin tekniska kompetens och stimulerar innovation ökar andelen lönsamma företag ännu mer. Det visar vårens Innovations- och konjunkturrapport från Sveriges Ingenjörer.

Läs mer

2018-04-19

Arbetsmarknad

AkademikerAlliansen får ny ordförande

Sveriges Ingenjörers förhandlingschef för offentlig sektor, Ove Rang, har blivit utnämnd till ordförande i AkademikerAlliansens förhandlingsdelegation som representerar 55 000 Saco-anslutna tjänstemän i kommun, landsting. Drygt 7000 av dem är medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Läs mer

2018-04-19

Går du i jobbsökartankar?

Är du redo för nya utmaningar? Ta del av våra bästa råd, checklistor och förmåner för dig som söker nytt jobb.

Läs mer

2018-04-18

Vill du ha ett rejält lönelyft? Byt jobb!

2017 bytte 23 procent av ingenjörerna jobb – och de tjänade ännu mer på att göra det än tidigare år, visar Sveriges Ingenjörers löneenkät. I genomsnitt får den som byter jobb mer än dubbelt så hög löneökning som den som stannar på samma jobb. Och skillnaden är störst för den som är i början av karriären.

Läs mer

2018-04-16

Vårbudgeten: En stark ekonomisk situation och brist på teknisk kompetens för innovation

En tredjedel av svenska företag får idag inte tag i rätt teknisk kompetens. I ett läge där konjunkturen är stark och arbetsmarknaden är i snabb förändring är det därför förvånansvärt att regeringen inte lägger större fokus på kompetensutveckling i vårbudgeten. Vi på Sveriges Ingenjörer har några förslag på hur regeringen redan nu kan tänka om.

Läs mer

2018-04-14

Viktigaste valfrågan är: Hur vet du det?

DEBATT Årets svenska valrörelse blir säkerligen som vanligt en dragkamp mellan olika politiska förslag. Men mer än tidigare kan det också bli diskussion om vad som faktiskt är sant och relevant. Det skriver företrädare för 53 organisationer, däribland Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand, när March for Science hålls världen över och i Sverige idag.

Läs mer