Nyhet - 2018-02-05

Ingenjörerna på Industridagen 2018

Under årets Industridagen deltog förbundet i samtal om framtidsfrågor för svensk industri med bl.a. Marcus Wallenberg samt andra arbetsgivarföreträdare och politiker. Prioritering av det livslånga lärandet och att se till individernas behov i digitaliseringen var några av huvudpunkterna.

Industridagen är ett återkommande arrangemang som genomförs av indsutrins arbetsgivare och fackliga organisationer. I år lockades rekordmånga - över 500 personer - till Saabs flyghangar i ingenjörsstaden Linköping, där eventet genomfördes.

Temat var digitaliseringen av det svenska näringslivet och vilka möjligheter det ger och behov det skapar. Läs gärna blogginläget Smart industri består av smarta männniskor, där förbundsordförande Ulrika Lindstrand utvecklar sina tankar på området. 

Industridagen 2018

Ulrika Lindstrand deltog i under dagen i ett panelsamtal tillsammans SEB:s ordförande Markus Wallenberg och Astra Zenecas VD Jan-Olof Jacke.

Enigheten var stor om att utvecklingen går oerhört fort, inte minst i Kina, och att ett svar på detta måste vara långsiktighet med visioner. Snabbheten utvecklingen gör att utbildning och kompetens hela tiden ökar i värde. Men här behövs en annan inställning på arbetsmarknaden.

– När det gäller utbildning säger många företag att inte har råd när det går dåligt och att de inte har tid när det går bra, konstaterade Ulrika Lindstrand.

Industridagen 2018 - paneldebatt
Ulrika Lindstrand i samtal med Jan-Olof Jacke, vd Astra Zeneca Sverige och Marcus Wallenberg, ordf. SEB. Moderator var Elisif Elvindsdotter

 Panelen var överens om att de anställdas kompetens är avgörande för framtidens konkurrenskraft och att parterna måste samarbeta mer i frågan framöver.

Under Industridagen delades industrins jämställdhetspris ut till bioraffinaderiet Domsjö Fabriker av jämställdhetsminister Åsa Regnér. Företaget fick priset för att det genom ett långsiktigt och integrerat arbete med jämställdhet positionerat sig som en föregångare i en traditionellt manlig miljö.

– Domsjö Fabriker är ett mycket bra exempel på hur företag kan arbeta långsiktigt och lösningsorienterat med sin kompetensförsörjning genom ett aktivt jämställdhetsarbete och där man ser till individens bidrag till helheten, sade Camilla Frankelius,förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer och ledamot i Industrirådets jämställdhetsgrupp. 

Industrins jämställdhetspris 2018
Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörer tillsammans med jämställdhetsminister Åsa Regnér smat pristagaren Lars Winter, Domsjö Fabriker och Karin Bolling-Ferrel, Teknikföretagen.   

–Mycket handlar om rekrytering: att få kvinnor att söka. Annars går det inte, sade Lars Winter, VD för Domsjö Fabriker.

Under den senare delen av dagen ledde Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer, ett seminarium om hur framtidens ingenjör arbetar. Flera av de yngre deltagarna lyfte att framtidens ingenjör måste kunna mycket mer än integraler: beteendevetenskap är ett ämne som flera av dem nämnde.

Industridagen 2018 - Fyra ingenjörer från olika generationer
Anna Margitin, Volvo Cars,  Peter Larsson, Sveriges Ingenjörer, Teresia Silander Högström och Daniel Laving samt Håkan Lans poserar på en ingenjörs-selfie efter seminariet. 

Jenny Grensman, utredare på Sveriges Ingenjörer, höll i ett seminarium som diskuterade hur vår framtida digitala infrastruktur på allvar kan bli inkluderande. Om vi inte ser upp riskerar vi att bygga upp nya system som präglas av förutfattade meningar och fördomar.

Industridagen 2018 - Hotar digitaliseringen jämställdheten?
Jenny Grensman, Sveriges Ingenjörer; Karin Nygårds, programledare & opinionsbildare; Olle Bälter, KTH och Jessica Öberg, SAAB:s koncernledning    

Debattartikel på Corren.se 

Läs även debattartikeln "Uppdatera utbildningarna" som skrevs gemensamt av fack och arbetsgviare i Industrirådet inför Industridagen. 

Senaste nyheterna

Vi bjuder in Teknikkvinnor till exklusiv förhandsvisning av Dream Big

2018-03-15

Vi har fått den unika möjligheten att bjuda in nätverket Teknikkvinnor och media till en exklusiv förhandsvisning av Dream Big på Cosmonova i Stockholm.

Utan goda mattekunskaper blir det inget nytt Spotify

2018-03-14

DEBATT Svenska elevers matematikkunskaper försämras. För att höja resultaten krävs både hårt arbete och duktiga mattelärare som kan skapa intresse och engagemang, skriver Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer och Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, på Matematikens dag.

Nya förmåner för egenföretagare

2018-03-14

För dig som är medlem och egenföretagare har vi goda nyheter. Sveriges Ingenjörer har lanserat två nya attraktiva förmåner som gör ditt företagande enklare. Vi erbjuder ett nytt förmånligt företagserbjudande från Danske Bank samt en unik timprisstatistik.

"Trumps tullar väcker oro"

2018-03-09

Svensk innovationskraft och tillväxt bygger på sund och öppen handel - inte tullar och protektionism. Osunda handelshinder likt USA:s nya importtullar på stål och aluminium riktar ett onödigt slag mot världshandeln, menar förbundsordförande Ulrika Lindstrand.

Expertens fem bästa LinkedIn-tips för dig som är egenföretagare

2018-03-09

Anders Hallgren, verksamhetsutvecklare förmåner och service till egenföretagare, föreslår att du nyttjar vår nya förmån LinkedIn-granskning. LinkedIn är enligt Anders ett utmärkt yrkesnätverk även för dig som egenföretagare. Här delar han med sig av sina bästa tips.