Nyheter - 2018-06-11

Ingenjörer och högskolor inleder nordiskt samarbete

ANE, den nordiska ingenjörsorganisationen där också Sveriges Ingenjörer är medlemmar har slutit ett avtal med Nordtek, ett nätverk för tekniska högskolor och ingenjörsfakulteter i Norden.

Modernisering av teknisk utbildning för att säkra tillgången på välutbildade ingenjörer och att skapa tillgång till högkvalitativ kompetensutveckling för ingenjörer är i centrum för avtalet.

-Genom att arbeta tillsammans kan vi lösa många av det moderna samhällets problem, säger Trond Markussen, ANE:s ordförande. Vår innovationsförmåga – som vi i Norden redan är kända för – kommer att få ytterligare en vitamininjektion om vi ser till att säkra tillgången till teknisk kompetens både hos dem som utbildar sig i dag men också hos redan yrkesverksamma i deras kompetensutveckling.

- Jag är glad att se att våra organisationer har samma mål – att stärka den nordiska ingenjörsutbildningen och professionen i våra samhällen, sade Riitta Keiski, ordförande för Nordtek.

Nordtek är ett nätverk av rektorer och dekaner vid de nordiska länderna. Deras medlemmar representerar 27 universitet och högskolor och mer än 120 000 studenter, lärare och forskare.
ANE, med medlemmarna Sveriges Ingenjörer, Ingenjörsföreningen Danmark, Norska Ingenjörs och teknologorganisationen och Verkfræðingafélag Íslands, representerar fler än 340 000 ingenjörer i Norden.

Senaste nyheterna

Ingenjörer och högskolor inleder nordiskt samarbete

2018-06-11

ANE, den nordiska ingenjörsorganisationen där också Sveriges Ingenjörer är medlemmar har slutit ett avtal med Nordtek, ett nätverk för tekniska högskolor och ingenjörsfakulteter i Norden.

Måste man läsa jobbmejl på semestern?

2018-06-07

I Ingenjörspoddens nya avsnitt svarar vi på vanliga frågor kring semester. Måste man läsa jobbmejl på semestern? Vad händer om chefen säger att man måste komma in och jobba? Semester är till för vila och rekreation men ibland blir man sjuk, försvinner semesterdagarna då? Många ingenjörer har arbeten som inte tar slut bara för att man tar ledigt. I detta avsnitt reder ombudsmännen Jenny Rosenbaum och Rickard Levin ut vilka regler som gäller.

Nytt förslag om konflikträtten

2018-06-05

Förslaget om konflikträtten som presenterats av parterna på tisdagen är väl avvägt och har förutsättningar att hantera konflikten i Göteborgs containerhamn på ett bra sätt. Dessutom innebär förslaget att den svenska partsmodellen står stark och balansen på arbetsmarknaden behålls intakt.

Sverige behöver en infraplanering som håller hela vägen

2018-06-04

Regeringens nationella infrastrukturplan innehåller flera viktiga satsningar för att stärka Sveriges järnvägar, sjöleder och vägar. Men för ett långsiktigt hållbart transportsystem krävs politisk enighet om de stora framtidssatsningarna.

Förbundet säljer STF Ingenjörsutbildning

2018-05-29

Utbildningsbolaget STF Ingenjörsutbildning får ny ägare – Sveriges Ingenjörer säljer hela företaget till Fasticon Kompetens Holding AB. Försäljningen ger möjligheter till nya satsningar för optimerad medlemssnytta och gör att STF kan utvecklas vidare under nytt ägarskap.