- 2017-11-14

Kista-elevers innovationer förbättrar skolan

Goda ingenjörslösningar använder teknik för att underlätta och förbättra. Det visade eleverna vid Science och Innovation School i Kista prov på när årets innovationstävling gick av stapeln på Ingenjörshuset i Stockholm.

Prisade innovatörer från Stockholm innovation och science school
De vinnande innovatörerna Hans Jakobsson; Edvin Pettersson; Maximillian Nyberg; Karl Lundberg från Science och Innovation School i Kista , tillsammans med jurymedlemmarna Jeanette Pahlén, distriktsstyrelsen Sveriges Ingenjörer Stockholm; Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer;  Edward Ringborg, distriktsstyrelsen Sveriges Ingenjörer Stockholm;  Mathias Sundin, riksdagsledamot  

Under en månads tid har ett 60-tal elever från Stockholm Science and Innovation School i lag, fått jobba med tävlingen ”Innovation i gymnasieskolan”. Uppgiften har varit att utveckla idéer till digitala innovationer som lyfter skolan. I projektet ingår också föreläsningar i entreprenörskap, patenträtt, marknadsföring och ledarskap där ingenjörerna i styrelsen för förbundets Stockholms distrikt bidrar med sin kompetens.

-  Syftet är att ge eleverna både kunskap och praktisk erfarenhet av att ta tillvara sina egna idéer, berättar Jeanette Pahlén, Sveriges Ingenjörer distrikt Stockholm.

Frågeställningarna som eleverna jobbat med har handlat om hur studierna kan underlättas och skolmiljön kan förbättras – genom digitala lösningar. 

Feedback på skolmaten prisades

Elever i åk 2 vid Science och Innovation School i Kista
Under en månads har gymnasieeleverna i åk 2 fått föreläsningar och utvecklat sina egna idéer till nya digitala innovationer. Projektet avslutades med en heldag i Ingenjörshuset med pitch framför jury och prisutdelning.

Konkurrens bland de smarta innovationerna visade sig hård. Men efter att de en efter en presenterats och lagen frågats ut av juryn, kunde ett vinnande bidrag till slut koras. Det vinnande laget består av Hans Jakobsson, Edvin Pettersson, Maximillian Nyberg och Karl Lundberg. Deras lösning är en plattform som via läsplattor utplacerade i skolrestaurangen, kan samla in elevernas feedback på sina skolmåltider.

- Tjänsten är lätt att använda men kan samtidigt ge en hel del information om skolmaten, berättar teammedlemmen Karl Lundberg.

Upphovet till idén kom ifrån deras egna upplevelser av att inflytandet över skolmaten behövde stärkas.   .  

- Vi ville kunna ge återkommande och direkt feedback både på maträtterna och innehållet i maten. I det nuvarande skolrådet var feedbacken långsam och på en övergripande nivå och vi kände inte att det blev någon skillnad, fyller teamkamraten Edvin Pettersson i. 

Vardagsnära problemlösning imponerade

Juryn i tävlingen
Juryn imponerades av innovationerna     

I juryn ingick bland andra Mathias Sundin, riksdagsledamot (L), innovationsfantast och grundare av WARP. Han imponerades av tävlingsbidragen.

- Jag tycker det var genomgående hög kvalitét på förslagen som presenterades. Framtiden är ljus. Eleverna har jobbat med lösningar på problem som verkligen finns, inte tvärtom. I politiken kan det ibland kännas som att vi politiker försöker lösa problem som inte finns. Här var det raka motsatsen.

Även förbundets ordförande Ulrika Lindstrand var med och bedömde de tävlande bidragen. Hon passade på att skicka med ett råd till de framtida ingenjörerna:

-  När ni jobbat med era lösningar så tror jag ni märkt av hur betydelsefullt det är att ha tid för att kunna utveckla sin idé. Därför är mitt tips att värdesätta och ta vara på er egen tid, oavsett om det är studietid eller fritid. Att använda tid på rätt sätt kommer vara viktig faktor, också i en eventuell framtida ingenjörskarriär, sade hon.

Tävlingen arrangeras av distrikten för andra året i rad och planer finns redan på en uppföljning 2018.

Läs mer om årets tävling på SVT Nyheter och Ingenjören.

Senaste nyheterna

Beslut från Ingenjörsfullmäktige 2017

2017-11-22

På Ingenjörsfullmäktige 2017 fattades den 21 november beslut om nya personer till förbundsstyrelsen samt om förändrad medlemsavgift från 2018. Dessutom fick förbundet den nya hedersmedlemmen Håkan Lans och tre politiska program diskuterades.

Låt inte populisterna kapa debatten

2017-11-21

DEBATT Den politiska debatten på nätet präglas av personangrepp och medvetna missförstånd. Vi får inte låta det offentliga samtalet kapas av kunskapsfientliga populister, skriver Sveriges Ingenjörers Ulrika Lindstrand och alla andra ordföranden inom Saco-federationen.

Uppropet #teknisktfel kan leda rätt

2017-11-20

I uppropet #teknisktfel vittnar en stor grupp kvinnor verksamma i teknikbranschen om en rådande sexistisk kultur. Sveriges Ingenjörer ser ett stort värde av att fler kvinnor vill och vågar dela med sig av sin upplevelser, för att accelerera det förändringsarbete som måste till.

Staten gör anställda vid myndigheter till nya statare

2017-11-20

DEBATT. Anställda vid myndigheter som omlokaliseras tvingas säga upp sig själva om de inte kan eller vill flytta med. De förlorar då omställningsstöd, a-kassa och möjligheten till inkomstförsäkring. Det blir den orimliga konsekvensen av onsdagens dom i Arbetsdomstolen.

Dags för Ingenjörsfullmäktige

2017-11-16

På söndag 19 november bänkar sig 95 folkvalda ledamöter i Sveriges Ingenjörers fullmäktige på Djurönäsets hotell och konferens i Värmdö.