- 2017-11-14

Kista-elevers innovationer förbättrar skolan

Goda ingenjörslösningar använder teknik för att underlätta och förbättra. Det visade eleverna vid Science och Innovation School i Kista prov på när årets innovationstävling gick av stapeln på Ingenjörshuset i Stockholm.

Prisade innovatörer från Stockholm innovation och science school
De vinnande innovatörerna Hans Jakobsson; Edvin Pettersson; Maximillian Nyberg; Karl Lundberg från Science och Innovation School i Kista , tillsammans med jurymedlemmarna Jeanette Pahlén, distriktsstyrelsen Sveriges Ingenjörer Stockholm; Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer;  Edward Ringborg, distriktsstyrelsen Sveriges Ingenjörer Stockholm;  Mathias Sundin, riksdagsledamot  

Under en månads tid har ett 60-tal elever från Stockholm Science and Innovation School i lag, fått jobba med tävlingen ”Innovation i gymnasieskolan”. Uppgiften har varit att utveckla idéer till digitala innovationer som lyfter skolan. I projektet ingår också föreläsningar i entreprenörskap, patenträtt, marknadsföring och ledarskap där ingenjörerna i styrelsen för förbundets Stockholms distrikt bidrar med sin kompetens.

-  Syftet är att ge eleverna både kunskap och praktisk erfarenhet av att ta tillvara sina egna idéer, berättar Jeanette Pahlén, Sveriges Ingenjörer distrikt Stockholm.

Frågeställningarna som eleverna jobbat med har handlat om hur studierna kan underlättas och skolmiljön kan förbättras – genom digitala lösningar. 

Feedback på skolmaten prisades

Elever i åk 2 vid Science och Innovation School i Kista
Under en månads har gymnasieeleverna i åk 2 fått föreläsningar och utvecklat sina egna idéer till nya digitala innovationer. Projektet avslutades med en heldag i Ingenjörshuset med pitch framför jury och prisutdelning.

Konkurrens bland de smarta innovationerna visade sig hård. Men efter att de en efter en presenterats och lagen frågats ut av juryn, kunde ett vinnande bidrag till slut koras. Det vinnande laget består av Hans Jakobsson, Edvin Pettersson, Maximillian Nyberg och Karl Lundberg. Deras lösning är en plattform som via läsplattor utplacerade i skolrestaurangen, kan samla in elevernas feedback på sina skolmåltider.

- Tjänsten är lätt att använda men kan samtidigt ge en hel del information om skolmaten, berättar teammedlemmen Karl Lundberg.

Upphovet till idén kom ifrån deras egna upplevelser av att inflytandet över skolmaten behövde stärkas.   .  

- Vi ville kunna ge återkommande och direkt feedback både på maträtterna och innehållet i maten. I det nuvarande skolrådet var feedbacken långsam och på en övergripande nivå och vi kände inte att det blev någon skillnad, fyller teamkamraten Edvin Pettersson i. 

Vardagsnära problemlösning imponerade

Juryn i tävlingen
Juryn imponerades av innovationerna     

I juryn ingick bland andra Mathias Sundin, riksdagsledamot (L), innovationsfantast och grundare av WARP. Han imponerades av tävlingsbidragen.

- Jag tycker det var genomgående hög kvalitét på förslagen som presenterades. Framtiden är ljus. Eleverna har jobbat med lösningar på problem som verkligen finns, inte tvärtom. I politiken kan det ibland kännas som att vi politiker försöker lösa problem som inte finns. Här var det raka motsatsen.

Även förbundets ordförande Ulrika Lindstrand var med och bedömde de tävlande bidragen. Hon passade på att skicka med ett råd till de framtida ingenjörerna:

-  När ni jobbat med era lösningar så tror jag ni märkt av hur betydelsefullt det är att ha tid för att kunna utveckla sin idé. Därför är mitt tips att värdesätta och ta vara på er egen tid, oavsett om det är studietid eller fritid. Att använda tid på rätt sätt kommer vara viktig faktor, också i en eventuell framtida ingenjörskarriär, sade hon.

Tävlingen arrangeras av distrikten för andra året i rad och planer finns redan på en uppföljning 2018.

Läs mer om årets tävling på SVT Nyheter och Ingenjören.

Senaste nyheterna

Ingenjörer och högskolor inleder nordiskt samarbete

2018-06-11

ANE, den nordiska ingenjörsorganisationen där också Sveriges Ingenjörer är medlemmar har slutit ett avtal med Nordtek, ett nätverk för tekniska högskolor och ingenjörsfakulteter i Norden.

Måste man läsa jobbmejl på semestern?

2018-06-07

I Ingenjörspoddens nya avsnitt svarar vi på vanliga frågor kring semester. Måste man läsa jobbmejl på semestern? Vad händer om chefen säger att man måste komma in och jobba? Semester är till för vila och rekreation men ibland blir man sjuk, försvinner semesterdagarna då? Många ingenjörer har arbeten som inte tar slut bara för att man tar ledigt. I detta avsnitt reder ombudsmännen Jenny Rosenbaum och Rickard Levin ut vilka regler som gäller.

Nytt förslag om konflikträtten

2018-06-05

Förslaget om konflikträtten som presenterats av parterna på tisdagen är väl avvägt och har förutsättningar att hantera konflikten i Göteborgs containerhamn på ett bra sätt. Dessutom innebär förslaget att den svenska partsmodellen står stark och balansen på arbetsmarknaden behålls intakt.

Sverige behöver en infraplanering som håller hela vägen

2018-06-04

Regeringens nationella infrastrukturplan innehåller flera viktiga satsningar för att stärka Sveriges järnvägar, sjöleder och vägar. Men för ett långsiktigt hållbart transportsystem krävs politisk enighet om de stora framtidssatsningarna.

Förbundet säljer STF Ingenjörsutbildning

2018-05-29

Utbildningsbolaget STF Ingenjörsutbildning får ny ägare – Sveriges Ingenjörer säljer hela företaget till Fasticon Kompetens Holding AB. Försäljningen ger möjligheter till nya satsningar för optimerad medlemssnytta och gör att STF kan utvecklas vidare under nytt ägarskap.