- 2016-02-26

Konflikt förbereds för flexpensionen

Sveriges Ingenjörer förbereder sig tillsammans med Unionen för konflikt inom tjänstemannasektorn. Motparten Almega vill inte diskutera avtalskravet på flexpension, som finns för medlemmar inom industrin. – Det är ett rättvisekrav. Alla våra medlemmar, oavsett vilken bransch de jobbar i, ska ha möjlighet till en bra pension, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius.

Kravet på flexpension innebär dels en extra avsättning till tjänstepensionen, dels en möjlighet att gå ner i tid efter fyllda 60 eller 62 år.

Tjänstepensionen är en allt större del av de pensionspengar som vi ska leva av efter ett långt arbetsliv. För de som är unga i dag kommer det vara avgörande att de har en tjänstepension som ger dem trygghet i framtiden.

Då tjänstepensionen inte är en branschspecifik fråga ska den inte heller ha olika lösningar efter bransch, framhåller Sveriges Ingenjörer. Det är viktigt att ingenjörer kan röra sig över hela arbetsmarknaden utan att få sämre förutsättningar till en bra pension.

Sveriges Ingenjörer driver i avtalsrörelsen att flexpension ska införas på samtliga branscher och sektorer på arbetsmarknaden. Sedan 2013 finns det infört på industrins områden. Men arbetsgivarmotparten Almega, som finns inom tjänstesektorn, vill inte ge sina anställda möjlighet till en extra avsättning till pensionen.

– Vi står i varsin ringhörna, säger Camilla Frankelius till tidningen Arbetet.

– Vi misstänker starkt att vi kan komma i konflikt med Almega, säger förbundsordförande Ulf Bengtsson till tidningen Ingenjören.

Senaste nyheterna

Vi bjuder in Teknikkvinnor till exklusiv förhandsvisning av Dream Big

2018-03-15

Vi har fått den unika möjligheten att bjuda in nätverket Teknikkvinnor och media till en exklusiv förhandsvisning av Dream Big på Cosmonova i Stockholm.

Utan goda mattekunskaper blir det inget nytt Spotify

2018-03-14

DEBATT Svenska elevers matematikkunskaper försämras. För att höja resultaten krävs både hårt arbete och duktiga mattelärare som kan skapa intresse och engagemang, skriver Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer och Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, på Matematikens dag.

Nya förmåner för egenföretagare

2018-03-14

För dig som är medlem och egenföretagare har vi goda nyheter. Sveriges Ingenjörer har lanserat två nya attraktiva förmåner som gör ditt företagande enklare. Vi erbjuder ett nytt förmånligt företagserbjudande från Danske Bank samt en unik timprisstatistik.

"Trumps tullar väcker oro"

2018-03-09

Svensk innovationskraft och tillväxt bygger på sund och öppen handel - inte tullar och protektionism. Osunda handelshinder likt USA:s nya importtullar på stål och aluminium riktar ett onödigt slag mot världshandeln, menar förbundsordförande Ulrika Lindstrand.

Expertens fem bästa LinkedIn-tips för dig som är egenföretagare

2018-03-09

Anders Hallgren, verksamhetsutvecklare förmåner och service till egenföretagare, föreslår att du nyttjar vår nya förmån LinkedIn-granskning. LinkedIn är enligt Anders ett utmärkt yrkesnätverk även för dig som egenföretagare. Här delar han med sig av sina bästa tips.