- 2018-06-05

Nytt förslag om konflikträtten

Förslaget om konflikträtten som presenterats av parterna på tisdagen är väl avvägt och har förutsättningar att hantera konflikten i Göteborgs containerhamn på ett bra sätt. Dessutom innebär förslaget att den svenska partsmodellen står stark och balansen på arbetsmarknaden behålls intakt.

- Sveriges Ingenjörer har som Sacos största förbund deltagit aktivt i diskussionerna med alla aktörer. Det här förslaget visar att vi fått gehör för våra ståndpunkter, säger Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer.

Under våren har en het debatt en flammat upp med anledning av den pågående hamnkonflikten i Göteborg mellan APM Terminals och Hamnarbetarförbundet. Det blev känt att Stridsåtgärdsutredningen då diskuterade förslag som skulle begränsa konflikträtten på ett sätt som skulle få kraftigt negativa effekter för Sveriges Ingenjörers medlemmar och på hela arbetsmarknaden.

Målet för Sveriges Ingenjörer har varit att strejkrätten inte ska begränsas mer än nödvändigt. Spelreglerna på arbetsmarknaden måste göra det möjligt för alla fackförbund att tillvarata sina medlemmars intressen fullt ut. På så sätt respekteras föreningsfriheten.

- Förslaget innebär tydligare spelregler på arbetsmarknaden, men förändrar dem inte i grunden. Parterna har på så sätt tagit sitt ansvar och visat att det går att hitta ett gemensamt sätt att lösa konflikten, säger Ulrika Lindstrand.

Kontaktperson:
Alexander Orlinge, pressekreterare, alexander.orlinge@sverigesingenjorer.se / 070-962 47 33

Senaste nyheterna

Ingenjörer och högskolor inleder nordiskt samarbete

2018-06-11

ANE, den nordiska ingenjörsorganisationen där också Sveriges Ingenjörer är medlemmar har slutit ett avtal med Nordtek, ett nätverk för tekniska högskolor och ingenjörsfakulteter i Norden.

Måste man läsa jobbmejl på semestern?

2018-06-07

I Ingenjörspoddens nya avsnitt svarar vi på vanliga frågor kring semester. Måste man läsa jobbmejl på semestern? Vad händer om chefen säger att man måste komma in och jobba? Semester är till för vila och rekreation men ibland blir man sjuk, försvinner semesterdagarna då? Många ingenjörer har arbeten som inte tar slut bara för att man tar ledigt. I detta avsnitt reder ombudsmännen Jenny Rosenbaum och Rickard Levin ut vilka regler som gäller.

Nytt förslag om konflikträtten

2018-06-05

Förslaget om konflikträtten som presenterats av parterna på tisdagen är väl avvägt och har förutsättningar att hantera konflikten i Göteborgs containerhamn på ett bra sätt. Dessutom innebär förslaget att den svenska partsmodellen står stark och balansen på arbetsmarknaden behålls intakt.

Sverige behöver en infraplanering som håller hela vägen

2018-06-04

Regeringens nationella infrastrukturplan innehåller flera viktiga satsningar för att stärka Sveriges järnvägar, sjöleder och vägar. Men för ett långsiktigt hållbart transportsystem krävs politisk enighet om de stora framtidssatsningarna.

Förbundet säljer STF Ingenjörsutbildning

2018-05-29

Utbildningsbolaget STF Ingenjörsutbildning får ny ägare – Sveriges Ingenjörer säljer hela företaget till Fasticon Kompetens Holding AB. Försäljningen ger möjligheter till nya satsningar för optimerad medlemssnytta och gör att STF kan utvecklas vidare under nytt ägarskap.