Upprop för bättre löneutveckling för ingenjörer - 2018-02-20

#ShowUsTheMoney

Trots att arbetsgivarna talar om ingenjörsbrist har ingenjörsyrket hamnat på efterkälken i löneutveckling. Det är dags att vår insats syns även i lönekuvertet, skriver representanter från akademikerföreningarna på Sandvik, Scania, AB Volvo och ABB.

Vi ingenjörer vet vilket värde vi tillför ny produktion och tjänsteutveckling. Det är vi som genom nya innovationer och tekniska lösningar driver företagen och samhället framåt. Dagens industriella system ser radikalt annorlunda ut jämfört med för bara 20 år sedan. Basen är i stort den samma inom viktiga branschområden men värdet har ökat radikalt.

Skogens fibrer får helt nya användningsområden. Bilen och lastbilen har inte bara bättre miljöprestanda och säkerhet utan blir allt mer också en del av tjänstesamhället. Vi har börjat återvinna vår styrka inom Life Science. Allt detta sker samtidigt som vi vidmakthåller starka positioner inom robotik, automation, kraftelektronik och andra klassiska industriområden. Parallellt med detta bygger vi infrastruktur och bostäder som aldrig förr.

Det är inte konstigt att efterfrågan på vår kompetens är all-time-high.

Arbetsgivarna talar om ingenjörsbrist. Det kan vi förstå när vi ser våra övertidstimmar – men har svårt att tro när vi ingenjörer ser våra lönekonton. Trots allt större arbetsbelastning har ingenjörsyrket helt enkelt hamnat på efterkälken i löneutveckling.

Vi ingenjörer tror på det vi gör och vi ser hur våra innovationer och tekniska lösningar bidrar till att öka effektiviteten och inkomsterna till Sverige. Företag som AB Volvo, Scania och Sandvik med flera gör toppresultat. Vi är stolta över att det syns i både bokslut och skatteintäkter. Men nu har gränsen passerats för på vilket sätt även vi enskilda medarbetare får del av detta – show us the money!

Anna Åkesson
Ordförande Akademikerföreningen Sandvik

Lisa Lorentzon
Ordförande Akademikerföreningen på Scania

Therese Koggdal
Löneförhandlare och Akademikerna AB Volvo Styrelse

Peter Månsson
Löneförhandlare och Ordförande Akademikerna AB Volvo Styrelse

Mikael Blomqvist
Ordförande för Sveriges Ingenjörer vid ABB AB

Carl Hals
Ordförande Akademikerföreningen Westinghouse 

Senaste nyheterna

Vi bjuder in Teknikkvinnor till exklusiv förhandsvisning av Dream Big

2018-03-15

Vi har fått den unika möjligheten att bjuda in nätverket Teknikkvinnor och media till en exklusiv förhandsvisning av Dream Big på Cosmonova i Stockholm.

Utan goda mattekunskaper blir det inget nytt Spotify

2018-03-14

DEBATT Svenska elevers matematikkunskaper försämras. För att höja resultaten krävs både hårt arbete och duktiga mattelärare som kan skapa intresse och engagemang, skriver Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer och Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, på Matematikens dag.

Nya förmåner för egenföretagare

2018-03-14

För dig som är medlem och egenföretagare har vi goda nyheter. Sveriges Ingenjörer har lanserat två nya attraktiva förmåner som gör ditt företagande enklare. Vi erbjuder ett nytt förmånligt företagserbjudande från Danske Bank samt en unik timprisstatistik.

"Trumps tullar väcker oro"

2018-03-09

Svensk innovationskraft och tillväxt bygger på sund och öppen handel - inte tullar och protektionism. Osunda handelshinder likt USA:s nya importtullar på stål och aluminium riktar ett onödigt slag mot världshandeln, menar förbundsordförande Ulrika Lindstrand.

Expertens fem bästa LinkedIn-tips för dig som är egenföretagare

2018-03-09

Anders Hallgren, verksamhetsutvecklare förmåner och service till egenföretagare, föreslår att du nyttjar vår nya förmån LinkedIn-granskning. LinkedIn är enligt Anders ett utmärkt yrkesnätverk även för dig som egenföretagare. Här delar han med sig av sina bästa tips.