- 2018-03-09

"Trumps tullar väcker oro"

Svensk innovationskraft och tillväxt bygger på sund och öppen handel - inte tullar och protektionism. Osunda handelshinder likt USA:s nya importtullar på stål och aluminium riktar ett onödigt slag mot världshandeln, menar förbundsordförande Ulrika Lindstrand.

Under torsdagen (8/3) signerade den amerikanska presidenten beslutet att införa 25 procent tull  och 10 procent på aluminum. Något som sände handelspolitiska svallvågor runt om i världen och som även kan påverka ingenjörer i Sverige.   

- Trumps tullar är verkligen inte bra.  Många ingenjörer som, liksom jag själv, arbetar i konkurrensutsatta och handelsberoende verksamheter blir djupt oroade av konsekvenserna som detta och andra handelshinder kan leda till. Protektonism föder problem. Svensk innovationskraft ger oss stora exportmöjligheter och skapar tillväxt. Men utan ett sunt och öppet handelsklimat i världen riskeras det att spolieras, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.  

Förbundsordförande Ulrika Lindstrand
Förbundsordförande Ulrika Lindstrand

Än så länge är det oklart om eller hur svenska företag påverkas av USA:s nya tullar. Svensk järrn- och stålexport uppgår enligt siffror från SCB till ca 60 miljarder. Runt 3 000 ngenjörer jobbar inom svensk järn- och stålindustri samt alumuniumindustrin. Därtill kommer även en rad andra exportprodukter och grenar med direkt eller indirekt koppling till de aktuella delarna. Räknat till årligt handelsvärde var USA 2017 det fjärde största exportlandet för Sverige, enligt SCB.
De amerikanska tullarna har föranlett EU att avisera motåtgärder i form av motsvarande tullar på bl.a. amerikanska livsmedelsvaror.

-  Det är viktigt att man på EU-nivå och från den svenska regeringen jobbar aktivt för att hantera situationen. Det måste ske på ett sätt som säkrar långsiktigt bra förutsättningar för svensk export och internationell handel. Samtal och samförstånd är att alltid att föredra. Ett eskalerande handelskrig vore ett mardrömsscenario för Sverige, världen och för oss ingenjörer, säger Ulrika Lindstrand.

Senaste nyheterna

Vi bjuder in Teknikkvinnor till exklusiv förhandsvisning av Dream Big

2018-03-15

Vi har fått den unika möjligheten att bjuda in nätverket Teknikkvinnor och media till en exklusiv förhandsvisning av Dream Big på Cosmonova i Stockholm.

Utan goda mattekunskaper blir det inget nytt Spotify

2018-03-14

DEBATT Svenska elevers matematikkunskaper försämras. För att höja resultaten krävs både hårt arbete och duktiga mattelärare som kan skapa intresse och engagemang, skriver Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer och Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, på Matematikens dag.

Nya förmåner för egenföretagare

2018-03-14

För dig som är medlem och egenföretagare har vi goda nyheter. Sveriges Ingenjörer har lanserat två nya attraktiva förmåner som gör ditt företagande enklare. Vi erbjuder ett nytt förmånligt företagserbjudande från Danske Bank samt en unik timprisstatistik.

"Trumps tullar väcker oro"

2018-03-09

Svensk innovationskraft och tillväxt bygger på sund och öppen handel - inte tullar och protektionism. Osunda handelshinder likt USA:s nya importtullar på stål och aluminium riktar ett onödigt slag mot världshandeln, menar förbundsordförande Ulrika Lindstrand.

Expertens fem bästa LinkedIn-tips för dig som är egenföretagare

2018-03-09

Anders Hallgren, verksamhetsutvecklare förmåner och service till egenföretagare, föreslår att du nyttjar vår nya förmån LinkedIn-granskning. LinkedIn är enligt Anders ett utmärkt yrkesnätverk även för dig som egenföretagare. Här delar han med sig av sina bästa tips.