- 2017-10-30

Tydligare avtal ger bättre möjlighet att förbättra arbetsmiljön

Sveriges Ingenjörer har genom AkademikerAlliansen tecknat ett nytt samverkansavtal, Avtal om Samverkan och arbetsmiljö, inom kommun- och landstingssektorn. Avtalet har bland annat tagits fram mot bakgrund av de ökande sjukskrivningarna och behoven av att förbättra arbetsmiljön.

Det nya samverkansavtalet, även kallat SAM 17, har förenklats och förtydligats och givits en bättre struktur.

– Det är glädjande att vi nu tar ett stort steg vidare i att åstadkomma en god arbetsmiljö inom kommun, landsting och regioner. Vi tror att avtalet bland annat ökar möjligheterna att minska sjukskrivningarna. Vi ska nu jobba på att genomföra avtalet på ett bra sätt lokalt, säger Ove Rang, förhandlingschef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer.

– Det nya avtalet visar parternas gemensamma ansträngning att få detta på plats och vi kommer att arbeta vidare med att få en bra implementering lokalt, säger Ove Rang.

I avtalet har kopplingen mellan samverkan och arbetsmiljö gjorts tydligare, bland annat genom att det arbete som bedrivs mellan parterna inom Suntarbetsliv har lyfts fram.

Politikernas arbetsgivaransvar avseende arbetsmiljö och hälsa har betonats i det nya avtalet liksom att medarbetare ska ges goda möjligheter att bidra till verksamhetens utvecklings- och arbetsmiljöarbete.

Avtalet träder i kraft den 1 november 2017.

Här hittar du alla avtalstexter

För mer information:
Ove Rang, förhandlingschef för offentlig sektor, 070-960 32 89
Johnny Cvetkovski, avtalsansvarig ombudsman, johnny.cvetkovski@sverigesingenjorer.se

 

 

Senaste nyheterna

Ingenjörer och högskolor inleder nordiskt samarbete

2018-06-11

ANE, den nordiska ingenjörsorganisationen där också Sveriges Ingenjörer är medlemmar har slutit ett avtal med Nordtek, ett nätverk för tekniska högskolor och ingenjörsfakulteter i Norden.

Måste man läsa jobbmejl på semestern?

2018-06-07

I Ingenjörspoddens nya avsnitt svarar vi på vanliga frågor kring semester. Måste man läsa jobbmejl på semestern? Vad händer om chefen säger att man måste komma in och jobba? Semester är till för vila och rekreation men ibland blir man sjuk, försvinner semesterdagarna då? Många ingenjörer har arbeten som inte tar slut bara för att man tar ledigt. I detta avsnitt reder ombudsmännen Jenny Rosenbaum och Rickard Levin ut vilka regler som gäller.

Nytt förslag om konflikträtten

2018-06-05

Förslaget om konflikträtten som presenterats av parterna på tisdagen är väl avvägt och har förutsättningar att hantera konflikten i Göteborgs containerhamn på ett bra sätt. Dessutom innebär förslaget att den svenska partsmodellen står stark och balansen på arbetsmarknaden behålls intakt.

Sverige behöver en infraplanering som håller hela vägen

2018-06-04

Regeringens nationella infrastrukturplan innehåller flera viktiga satsningar för att stärka Sveriges järnvägar, sjöleder och vägar. Men för ett långsiktigt hållbart transportsystem krävs politisk enighet om de stora framtidssatsningarna.

Förbundet säljer STF Ingenjörsutbildning

2018-05-29

Utbildningsbolaget STF Ingenjörsutbildning får ny ägare – Sveriges Ingenjörer säljer hela företaget till Fasticon Kompetens Holding AB. Försäljningen ger möjligheter till nya satsningar för optimerad medlemssnytta och gör att STF kan utvecklas vidare under nytt ägarskap.