Sanningen om Volvo: Boksläpp - Sveriges ingenjörer
Tillbaka till kalendern

Sanningen om Volvo: Boksläpp

Välkommen till boksläpp av boken: "Sanningen om Volvo, Från Gyllenhammar till Geely: En radikal fackordförandes berättelse" av Magnus Sundemo.

Volvo

Utöver författarens presentation av boken kommer Peter Larsson, Senior rådgivare på Sveriges Ingenjörer, att leda ett samtal med Sophie Nachemson-Ekwall F.d. ekonomijournalist, debattör. De kommer att prata om den häpnadsväckande utvecklingen på Volvo Cars och den större frågan om hur ägandet påverkar utvecklingen. Hur säkrar vi framtiden för en fortsatt levande och blomstrande industri i Sverige?

Tid och plats

Onsdag 23 maj kl 09:00
Restaurang Oxen, Ingenjörshuset, Malmskillnadsgatan 46, Stockholm

Kort beskrivning av temat för boken

Under mina närmare fyrtio år på Volvo har jag sett företaget förändras under olika sorters ledarskap och ägarkonstellationer. Sanningen om Volvo belyser tre mycket dramatiska skeenden i företagets historia, ur ett perspektiv som aldrig tidigare framkommit i den officiella debatten:

  • Renaultaffären på 1990-talet som blev Volvos okrönte kejsare Pehr G Gyllenhammars fall.
  • Den ödesdigra försäljningen av Volvo Personvagnar till Ford 1999 och det fackägda Konsortium Jakob som försökte köpa hela företaget cirka tio år senare.
  • Det senaste decenniets otroliga utveckling med kinesiska Geely som ny ägare och bilbranschens oerhört spännande men utmanade framtid.

I egenskap av facklig ordförande och ledamot i bolagsstyrelsen, har jag befunnit mig nära maktens centrum och tagit del av Volvo inifrån. I den här boken vill jag lyfta den lilla människans möjlighet och skyldighet att påverka sin egen arbetssituation och vilket sorts företag man vill arbeta för. De fackliga strider som jag lett, har sällan varit av traditionell karaktär, utan istället utmanat synen på hur fackligt arbete bör bedrivas. Jag vill visa hur man kan sträva bort från en reaktiv offerkultur och i stället anta en aktiv och nyfiken attityd med ansvarstagande och framtidstro som ledord. Magnus Sundemo.

SANNINGEN OM VOLVO tar dig med på en personlig resa genom svensk industrihistoria, ger en unik inblick i ett av Sveriges mest betydelsefulla företag och visar hur fackligt arbete kan nå oanade höjder genom modiga medlemmar och inspirerat ledarskap.

Ett litet smakprov från boken: SMAKPROV

Varmt välkommen!

 

    Magnus Sundemo

Kommande kalenderhändelser

aug
21

21 augusti 17:30 – 20:00

AI, 3D-printing och tomografi

Plats: Alfred Nobel Science Park, Gammelbackavägen 4B, Karlskoga

aug
22

22 augusti 17:30 – 19:30

Politiker i paneldebatt

Plats: Science Park, Gjuterigatan 9, Jönköping

aug
28

28 augusti 07:30 – 09:00

Så får du GDPR-arbetet att fungera i praktiken

Plats: Citykonferensen, Malmskillnadsgatan 46, Stockholm

sep
4

4 september 10:00 – 6 september 15:00

Facklig grundkurs, internat, privat sektor

Plats: Stockholm, Djurönäset

sep
11

11 september 09:00 – 13 september 17:00

Facklig grundkurs, externat, privat sektor

Plats: Stockholm, Citykonferensen