Vi ser möjligheterna
som utvecklar Sverige

Ingenjörsidéer är avgörande för framtiden. Det är de som ska lösa regionala utmaningar och bidra till en hållbar samhällsutveckling på global nivå. Men idéer behöver tid och utrymme för att kunna växa fram. Sveriges Ingenjörer arbetar för att ge ingenjörer bästa möjliga förutsättningar att utveckla sina idéer genom att erbjuda trygghet och utveckling genom hela yrkeslivet. Visste du att ingenjörer just nu håller på att utveckla lättviktskonstruktioner som kan utmynna i transportmedel i en framtida vattenburen kollektivtrafik?

Idélandet Sverige

För att visa på sprängkraften i ingenjörsidéer lanserade vi Idélandet Sverige i juni 2015. Idélandet Sverige samlar ingenjörer från norr till söder, ger dem möjlighet och tid att mötas för att hitta lösningar på vår tids utmaningar. Idélandet Sverige pågår till juni 2017, men redan nu kan du ta del av ett antal lysande ingenjörsidéer. Fler innovativa ingenjörsidéer hittar du här.

Smart gatubelysning

När ingenjörerna samlades i Skåne arbetade de bland annat med samhällsutmaningar kring trygghet i urbana miljöer. En av ingenjörsgrupperna presenterade en idé som skulle öka säkerheten för den som går, springer eller cyklar när det är mörkt ute. Med deras innovation kan ljuspunkter i parker och på gator styras av individuella önskemål om ljusstyrka.

Starka armar

I Halland fokuserade ingenjörerna bland annat på hur ny teknik kan hjälpa äldre att behålla sin självständighet. En ingenjörsgrupp presenterade en idé som kan vara lösningen på vardagsproblem kring minskad styrka i armarna: en lätt, sladdlös ärm med handske, tillverkad i ett smart material som reagerar på elektrisk spänning. Ärmen har artificiella muskelfibrer som ger styrka att hålla och bära exempelvis en matkasse, eftersom greppet enkelt låses med en knapptryckning.

Levande plankor

I Västernorrland arbetade ingenjörerna med hur man kan utnyttja ny teknik inom träindustrin för att skapa innovativa produkter och tjänster. En av grupperna presenterade en idé om hur man med stamceller och 3D-tryck kan skapa ett trämaterial med levande celler. Materialet ska kunna användas för att bygga smarta hus där luftkvaliteten automatiskt förbättras både inomhus och utomhus.

”Idélandet Sveriges resa börjar i rätt ände. Innovation uppstår när olika erfarenheter och perspektiv bryts mot varandra.”.

Närings- och innovationsminister Mikael
Damberg
vid invigningen i Almedalen 2015

Medan våra medlemmar utvecklar Sverige så utvecklar vi dem
Är du ingenjör och vill ha ett utvecklande yrkesliv? Bli medlem i Sveriges Ingenjörer.

Visste du att ingenjörer just nu håller på att utveckla teknik för vertikalodling i stadsmiljö för att försörja storstädernas befolkning med mat i framtiden?

Bra idéer ska premieras

Det ska löna sig att ha goda idéer. Sveriges Ingenjörer arbetar för att innovatörer ska belönas och uppmärksammas för sina uppfinningar. På så vis tror vi att innovationskraften stimuleras. För att leva som vi lär delar vi årligen ut flera priser, utmärkelser och stipendier till framstående ingenjörer och teknologer.

Polhemspriset

Sveriges äldsta och finaste tekniska utmärkelse instiftades 1876 till minne av uppfinnaren Christopher Polhem. Priset delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller genialisk lösning av ett tekniskt problem. Pristagare belönas med 250 000 kronor och Polhemsmedaljen. 2015 tilldelades John Elvesjö och Mårten Skogö priset för sin innovation Tobii Eyetracker. Tack vare deras blickfångare kan tusentals människor med funktionsnedsättningar använda datorer lika fritt som andra, genom att styra med ögonen.

Lilla Polhemspriset

Lilla Polhemspriset tilldelas en eller flera studenter vid något av svenskt universitet eller teknisk högskola som under det gångna kalenderåret presterat ett examensarbete av hög kvalitet. Prissumman är 50 000 kronor. 2015 tilldelades Fredrik Brosser och Emil Milh priset för att i sitt examensarbete från Chalmers ha utvärderat en typ av elektroniska kretsar som används allt mer i satelliter, så kallade FPGA (Field Programmable Gate Array). Enligt juryn utgör examensarbetet en bra grund för dem som i framtiden vill ta rymdtekniken till nya höjder.

Miljöpriset

Sveriges Ingenjörers Miljöpris delas ut till en eller flera personer som på ett förtjänstfullt sätt informerat om miljöproblem och åtgärder för att förbättra miljön. Prissumman är 50 000 kronor som finansieras med medel från Miljöfonden – ingenjörernas sparande i Swedbank Robur Humanfond. Priset delas ut under Miljödagen i april. 2016 tilldelades Kristina Sandberg och Staffan Söderberg priset för utvecklingen av ISO 26000, standardiseringsvärldens svar på CSR, som gett företag ett verktyg för hållbar utveckling.

Visste du att ingenjörer just nu håller på att förfina metoder för utvinning av cellulosafibrer så att det kan omvandlas till tråd för tillverkning av tyg i framtiden?

Är du medlem och vill veta hur du kan utvecklas med hjälp av ditt medlemskap?
Läs mer om hur du kan utnyttja ditt medlemskap för att kompetensutveckla dig, få stöd i din löneutveckling eller coacha dig till nytt jobb.