Teknik-SM

Teknik-SM – svenska mästerskapen i framtida teknik – är tävlingen arrangeras årligen av Sveriges Ingenjörer tillsammans med Ingenjörer utan gränser. Tävlingen testar de färdigheter en ingenjör behöver i sin yrkesroll.

Logotyp för Teknik-SMTävlingen riktar sig till alla heltidsstudenter i Sverige, men framför allt till dem som studerar teknik och naturvetenskap vid landets högskolor och universitet. Omkring 500 studenter brukar ställa upp varje år.

Själva tävlingen går ut på att testa deltagarnas teknikkunskaper, samarbetsförmåga, presentationsteknik, stresstålighet och ingenjörskonst.

Första pris är en resa till ett av Ingenjörer utan gränsers projekt i Tanzania där laget får sätta sina kunskaper på prov och göra skillnad. Andrapris är ett presentkort om 5 000:-/lagmedlem, tredjepriset ett presentkort om 2 000:-/lagmedlem. Samtliga lag som vunnit på lärosäten där minst fem lag kommit till start erhåller också ett lärosätespris.

Tävlingens samarbetsparters är i år CSC, IVA, Ny Teknik, Mälardalens högskola, Tekniska högskolan vid Linköpings universitet, Umeå universitet och Örebro universitet.

KTH vinner Teknik-SM 2015

Nu är det klart: Teem Clueless från KTH står som vinnare av Teknik-SM 2015. Efter en lång helg med många kluriga utmaningar av olika karaktär stod det klart att stockholmarna Daniel Sjöholm, Dennis Alp och Emil Wärnberg nu kan titulera sig svenska mästare i framtida teknik, efter att ha slagit Hampus Hellström, Johan Lundgren och Martin Wikström Morin i Fermi’s Lärljungar (Lund) samt Anton Burman, Jan-Erik Kitok och Joakim Åhman i laget Y-Bear (Luleå) i finalen.

Fastställt resultat av kvaltävlingen 2015

2015 års semifinalister från Teknik-SM kvalet:

1. Teem Clueless - KTH

2. Murphy's lag - Chalmers

3. Fermi - Uppsala Universitet

4. Fermi's lärljungar - Lunds Tekniska Högskola

5. Lag lag Ibid - Umeå Universitet

6. Y-bear - Luleå Tekniska Universitet

7. Bogaboys – Mälardalens Högskola

8. Lag Cujo – Blekinge tekniska högskola

Viktiga datum för Teknik-SM 2015

Teknik-SM består sedan av tre steg; en kvaltävling, en semifinal och en final.

Alla tävlande lag deltar i kvaltävlingen, som äger rum i datasalar på de flesta lärosäten som har deltagande lag onsdag den 14 oktober kl 18-21.

Helgen den 6-8 november är det semifinal och final i Stockholm. I semifinalen deltar 8 lag – de bästa i kvaltävlingen dock max ett per lärosäte – och i finalen de tre bästa av dessa. Mellan kvaltävlingen och semifinalen kommer lagen få en uppgift att jobba med, vilken är ett av de moment som kommer bedömas under såväl semifinal som final.

Prisutdelningen kommer ske i Stockholm en dryg vecka senare, i samband med Polhemsfesten den 17 november

Se filmen Teknik-SM 2015

 

Förstapris: En projektresa till Tanzania

En av uppgifterna semifinalisterna har haft att jobba med är ett autentiskt case baserat på ett av Ingenjörer utan gränsers projekt. I år har lagen arbetat med att optimera ett tvätteri vid Lugana Lutheran hospital i Ulanga West, Morogoro. Dit kommer också det vinnande laget – Teem Clueless – få åka tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Ingenjörer utan gränser, där de får jobba med frågan på plats.

Andrapristagarna, Fermi’s Lärljungar, vinner presentkort om 5 000 kronor/lagmedlem och tredjepristagarna, Y-Bear, vinner presentkort om 3 000 kronor/lagmedlem.

Stefan Karnebäck från Ingenjörer utan gränser pratar om hybridugnen med Teknik-SMs vinnare Daniel Kempe, Mårten Wiman och Anton Grensjö från KTH.

Stefan Karnebäck från Ingenjörer utan gränser tillsammans med Teknik-SMs vinnare 2014, Daniel Kempe, Mårten Wiman och Anton Grensjö, under deras vinnarresa. Det projekt laget jobbade med var att bygga en hybridugn.


   
 

Resultat från kvalet 2014

Samtliga lag som vunnit på lärosäten där minst fem lag kommit till start erhåller också ett lärosätespris.

Ditt liv som ingenjör
börjar här

Kontakt

Projektledare

Teknik-SM 2015 Film