Aktuellt 8 maj 2019

Nominera en ingenjör till Polhemspriset

Ingenjörer leder utvecklingen av miljökoncept, internet, mobiltelefoni och rymdfärder. Det är till ingenjörerna vi sätter hoppet om framtidslösningar för hållbarhet i klimatutveckling och samhälle. Detta vill vi uppmärksamma. Därför delar vi årligen ut Polhemspriset, Sveriges äldsta tekniska utmärkelse.

Alla har möjlighet att nominera till Polhemspriset. Du kan nominera en eller flera personer som ligger bakom en teknisk innovation på hög nivå eller en genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden, vara konkurrenskraftig och uthålligt miljövänlig.

Förslag som kommer in bedöms av Nomineringskommittén inför utdelningen av Polhemspriset i november.

Nominera på polhemspriset.se

 

Om Polhemspriset

Sveriges äldsta och finaste tekniska utmärkelse instiftades 1876 till minne av uppfinnaren Christopher Polhem. Priset delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller genialisk lösning av ett tekniskt problem. Pristagare belönas med 250 000 kronor och Polhemsmedaljen.

Bland tidigare pristagare märks bl a Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925), Håkan Lans för GPS (1995), Laila Ohlgren för ”gröna knappen” på mobiltelefoner (2009) och Petra Wadström för vattenrenaren Solvatten (2013).

2018 tilldelades Lars Stigsson och Valeri Naydenov Polhemspriset för sin unika innovation för framställning av talldiesel som ger kraftigt minskad klimatpåverkan.

Polhemspriset 2018 Lars Stigsson och Valeri Naydenov

Lars Stigsson och Valeri Naydenov vid prisutdelningen 2018.

Läs mer om priset på polhemspriset.se