Aktuellt 3 juni 2019

Vad motsvarar din utländska utbildning i Sverige?

Universitets- och Högskolerådet har nyligen lanserat en tjänst för arbetsgivare och arbetssökande där du på 80 sekunder kan se vad en utländsk utbildning motsvarar i Sverige.

Många arbetsgivare har pekat ut osäkerheten kring innehållet i utländska utbildningar som en orsak till att de tvekar att anställa.

Sveriges Ingenjörer har därför länge lyft behovet av en snabb och lättillgänglig tjänst där innehåll och betyg kan värderas och det är därför väldigt glädjande att Universitets- och Högskolerådet nu tagit fram en sådan tjänst.

Att få en snabb bedömning av utländska betyg är något som vi under en längre tid har verkat för. Det kommer underlätta för både arbetsgivarna och den som söker jobb att veta att man har rätt kompetens för jobbet.
Magnus Skagerfält
Integrationspolitisk expert, Sveriges Ingenjörer

Tjänsten innehåller idag bedömningar för näst intill 500 utbildningar från 36 länder. I denna första version har Universitets- och Högskolerådet valt ett fokus på länder där vi har en stor ström av arbetskraftsinvandrare.

Tjänsten kommer utvecklas och innehålla fler bedömningar av fler utbildningar och från fler länder. Detta år är ambitionen 15 nya länder. Universitets- och Högskolerådet kommer utveckla tjänsten utifrån signaler från användare om vilka utbildningar som saknas.

Finner du att någon utbildning saknas kan du skicka ett mail till: utbildningsbedomning@uhr.se

– Att tjänsten ska vidareutvecklas tillsammans med användarna kommer att höja kvaliteten och det blir spännande att följa utvecklingen avslutar Magnus Skagerfält.

Hur gör man?

Enkelt, man går in på bedömningstjänsten och efter några snabba klick har du en bedömning.

Du hittar tjänsten på Universitets och Högskolerådets webbplats.