Aktuellt 3 oktober 2019

Innovatörer bakom unik hjälmteknik får Polhemspriset

MIPS är hjälmlösningen som imiterar hjärnans eget skyddssystem och reducerar risken för hjärnskador. Nu belönas forskartrion bakom den unika hjälmteknologin med Sveriges äldsta och finaste tekniska utmärkelse och prissumman på 250 000 kronor.

Sveriges Ingenjörers Polhemspris 2019 delas av Peter Halldin, Hans von Holst och Svein Kleiven, samtliga verksamma vid avdelningen för Neuronik vid KTH.

– MIPS är ett fantastiskt prov på teknisk innovation som gör skillnad i vardagen genom förbättrad säkerhet för motionärer och yrkesfolk, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.  

De får priset för sin innovativa hjälmteknologi MIPS (Multi-directional Impact Protection System) som imiterar hjärnans eget skyddssystem. Idag används lösningen av tillverkare av rid-, motorcykel-, cykel-, bygg-, militär-, hockey- och skidhjälmar över hela världen.

Att bli tilldelade Polhemspriset är en stor ära för oss. Vår ambition har alltid varit att minska risken för hjärnskador hos hjälmanvändare världen över. Skydd mot rotationsrörelse i hjälmar ska vara lika självklart som att ha säkerhetsbälte i bilar.
Peter Halldin
CSO, MIPS.

Hjälmar har tidigare utformats för att främst skydda mot slag och stötar från en rak vinkel. Vid de flesta fallolyckor uppstår dock rotationsrörelser som dessa hjälmar primärt inte skyddar mot.

– En hjälm utrustad med MIPS-lösning möjliggör en relativ rörelse mellan huvudet och hjälmen och tar hänsyn till islag från alla vinklar. På det sättet efterliknar vi hjärnans eget skyddssystem och därmed reduceras risken för både lättare och allvarligare hjärnskador, säger Hans von Holst, hjärnkirurg och professor vid KTH.  

Bild: MIPS AB

Hans von Holst insåg i sitt arbete som hjärnkirurg på Karolinska Institutet i mitten av 90-talet att många användare fick hjärnskador trots att de använt hjälm. Det var startskottet för samarbetet med Peter Halldin vid avdelningen för Neuronik på KTH. De kom fram till att rotationsrörelser kan påverka hjärnan och öka risken för hjärnskador. Efter detta började Svein Kleiven och Hans von Holst utveckla den datormodell av den mänskliga hjärnan som används för att mäta effekterna av MIPS-lösningen och rotationsrörelser.

Idag är MIPS AB ett börsnoterat bolag som säljer skyddssystemet till hjälmtillverkare över hela världen. Till och med 2018 hade 9,2 miljoner enheter sålts till en lång rad hjälmvarumärken.

Prisutdelning sker vid Polhemsfesten den 6 november i Stockholm. Då mottar pristagarna varsin Polhemsmedalj i guld samt delar på prissumman 250 000 kronor.

Om Polhemspriset

Polhemspriset är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse och förvaltas av Sveriges Ingenjörer. Priset instiftades 1876 till minne av Sveriges store uppfinnare Christopher Polhem (1661–1751). Det utdelas för teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig. Den ska även vara uthålligt miljövänlig.

Bland tidigare pristagare märks Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925), Håkan Lans för GPS (1995), Laila Ohlgren för ”gröna knappen” på mobiltelefoner (2009), Petra Wadström för vattenrenaren Solvatten (2013).

Läs mer på polhemspriset.se
           

Kontaktuppgifter:

Peter Halldin, Polhemspristagare 2019: 073-985 00 61

Hans von Holst, Polhemspristagare 2019: 070-239 00 67

Svein Kleiven, Polhemspristagare 2019: 070-618 64 48

Peter Halldin

Peter Halldin

Peter Halldin är CSO vid MIPS AB samt forskare inom neuronik vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Hans von Holst

Hans von Holst

Hans von Holst är professor vid enheten för neuronik vid Kungliga Tekniska Högskolan samt senior neurokirurg vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Svein Kleiven

Svein Kleiven

Svein Kleiven är professor vid enheten för neuronik vid Kungliga Tekniska Högskolan.