Aktuellt 23 oktober 2019

Automatiserad odling i luften ger Wimanska priset

Erik Karlsson från Växjö får Wimanska priset på 50 000 kronor av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen.

Erik Karlsson har undersökt möjligheterna att effektivisera resursanvändning och automatisera processen vid odling av grönsaker. Examensarbetet Automatisk aeroponisk odling utfördes på högskoleingenjörsprogrammet i elektroteknik vid Högskolan i Halmstad.

- Livsmedelsförsörjning är en stor hållbarhetsutmaning. Nya sätt att odla behövs för att kunna klara det på ett energisnålt och miljövänligt sätt. Eriks examensarbete angriper detta föredömligt, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Aeroponisk odling handlar om att odla i luft utan jord. Erik har tagit fram en prototyp för odling som omfattat alltifrån fysisk odlingsmiljö till elektronik som mjukvarukomponenter för att kunna styra odlingen digitalt. I fyra testodlingar med prototypen har vikten på de färdigodlade grönsakerna och elkostnader undersökts samt jämförts med butikspriset för motsvarande vikt för grönsaker.

Erik Karlsson Wimanska priset 2019

Fotograf: Patrik Leonardsson

Erik Karlsson är 23 år och uppvuxen i Växjö. På gymnasiet gick han El- och energiprogrammet med inriktning mot IT. Parallellt arbetande han som systemutvecklare.

Efter studenten flyttade han till Halmstad för att läsa högskoleingenjörsutbildningen. Under studietiden drev han eget företag inom webbutveckling och konsultation. Efter sin högskoleingenjörsexamen arbetade han ett år med att undersöka och vidareutveckla sin prototyp för odling. Nu arbetar han i Göteborg med telekommunikationsstandarden 5G för Ericsson.

Om Wimanska priset

Wimanska priset utdelas varje år av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete vid högskoleingenjörsutbildningen. Årets pris utdelas vid Polhemsfesten i Stockholm den 6 november, då Sveriges Ingenjörer även delar ut Polhemspriset.