Pensionen kan kännas långt borta, men det lönar sig att ha den i åtanke från första dagen i arbetslivet.
Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om anställning, rättigheter, anställningsavtal, semester, avtal och mycket annat.
Tveka inte att höra av dig till Rådgivningen vid minsta tveksamhet. Du når oss på telefonnummer 08-613 80 00.
På denna sida informerar vi om de saker som ligger inom vårt ansvarsområde, exempelvis arbetsrättsfrågor. Se aktuell information och vanliga frågor och svar.
Det kan vara svårt att hänga med i alla begrepp när det handlar om avtalsrörelse. Här reder vi ut det mesta av frågorna kring avtalsrörelsen.
Vår uppgift är att skapa möjlighet till ett utvecklande och tryggt arbetsliv för alla ingenjörer. Det gör vi genom att förhandla fram bra kollektivavtal om till exempel arbetsvillkor, utveckling, föräldraledighet och pension.
Sök kollektivavtal efter bransch. Vill du veta vilket kollektivavtal du har rekommenderar vi dig att logga in och titta på dina sidor.
Om din arbetsplats har kollektivavtal har du också rätt till avtalsförsäkring. Den är en anställningsförmån för alla anställda hos en arbetsgivare med kollektivavtal. Du har rätt till TGL och TFA.
Varje månad när du arbetar tjänar du inte bara ihop till din månadslön, du tjänar också in den lön du ska leva av senare i livet. Pensionen är en viktig del av din totala inkomst och det lönar sig att ha koll på villkoren.
Här hittar du information om fördelarna med hängavtal och hur du tecknar ett sådant med Sveriges Ingenjörer.
Vi välkomnar uppmärksamheten kring sexuella trakasserier. Det här är en grundläggande facklig fråga och vi arbetar aktivt med målsättningen om ett arbetsliv fritt från alla typer av trakasserier, kränkningar och diskriminerande handlingar.
Det är viktigt att veta vilken typ av anställningsform du är anställd under: tillsvidareanställning, tidsbegränsad anställning och provanställning.
I Sverige tar fackförbunden och arbetsgivarna ett gemensamt ansvar för att utveckla och komma överens om de regler som ska gälla i arbetslivet.
Idag lämnar PTK och Svenskt Näringsliv in en bredare överenskommelse till regeringen om anställningstrygghet på arbetsmarknaden. Justeringar har gjorts som bland annat möjliggör för enskilda förbund att ansluta sig, vilket IF Metall och Kommunal valt att göra.
En podd från Sveriges Ingenjörer för dig som är intresserad av fackliga frågor och vill lära dig mer. Du hittar oss där poddar finns.
Med aktuell kompetens är det lättare att byta arbetsuppgifter eller arbetsgivare. Båda är bra för din löneutveckling.
Vi reder ut begreppen om skillnaderna mellan olika sorters avtal.
Skulle du bli varslad, uppsagd eller avskedad är det viktigt att du kontaktar din lokala fackliga kontaktperson eller vår Rådgivning.
Här hittar du svar på vanliga frågor om de nya avtalen inom industrin.
Det är mer än 100 år sedan grunden till dagens tjänstepension lades. Läs mer om hur det gick till.
Det förekommer flera olika pensionslösningar inom privat sektor på företag som inte har kollektivavtal.
Din rätt att vara ledig för semester, för vård av barn, föräldraledighet och viss tjänstledighet regleras i lag.
När vi arbetar har vi inte bara en lön som betalas ut varje månad utan vi tjänar också in den lön vi ska leva av senare i livet.
Här hittar du information om vad du behöver tänka på om du vill säga upp dig själv.
Hur lojal måste du vara mot din arbetsgivare om du säger upp dig, går till en konkurrent eller startar eget? Här reder vi ut vad som är viktigt att tänka på.
Löneväxling ett alternativ för att spara till pension.
Du som är anställd inom staten har en statlig tjänstepension.
Med ITP 2 är den största delen av din tjänstepension bestämd i förväg. Ta reda på vad som gäller.
Med ITP 1 är inbetalningen till din tjänstepension bestämd i förväg. Ta reda på vad som gäller.
För dig som är kommunalanställd har vi samlat det du behöver veta om pensionen här.
Work and technology on human terms är en kostnadsfri webbutbildning för dig som vill fördjupa dig inom arbetsmiljö.
Se till att du kompenseras för den övertid du lägger ned, och att du har en bra balans mellan arbete, familj och fritid. Beräkna värdet av din övertid här.
Alla ska ha samma rättigheter och möjligheter på sin arbetsplats och inte bli utsatta för diskriminering. Läs mer om vad diskriminering är och hur man jobbar för att motverka det.
En av Sveriges Ingenjörers viktigaste uppgifter är att lägga grunden för ett tryggt och bra arbetsliv genom att förhandla fram kollektivavtal. Avtalen reglerar frågor rörande exempelvis arbetsvillkor, föräldraledighet och tjänstepension.
Sveriges Ingenjörers kollektivavtal lägger grunden för ett hållbart och jämställt arbetsliv genom att reglera frågor som arbetsvillkor, föräldraledighet och tjänstepension.
Det är en facklig fråga att du mår bra på på din arbetsplats. Jobbet är din vardag – och din vardag är vårt jobb. Vi arbetar för att du ska kunna vara dig själv i arbetslivet, oavsett sexuell läggning.
Din trygghet som pensionär formas av dina villkor idag, därför är frågan om flexpension viktig för alla Sveriges Ingenjörers medlemmar.
ITP, tjänstepensionen för privatanställda tjänstemän, har tillkommit genom ett kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK.
De arbetsrättsliga lagarna gäller alla arbetstagare. Men det finns undantag. Här hittar du ett urval ett av lagar kring arbetsliv och anställningsvillkor.
Den 30 september ska ett nytt avtal mellan PTK, LO och Svenskt Näringsliv om anställningstrygghet vara på plats. Här kan du läsa mer om förhandlingarna, LAS-utredningen och januariavtalet.
Anställningsskyddet i LAS förlängs från 67 till 69 års ålder.
När du vill gå i pension finns det en del att tänka på. Se våra råd och tips.
Tiotaggarval innebär att du som tjänar mer än 10 inkomstbasbelopp kan komma överens med din arbetsgivare om en alternativ pensionslösning.
Det florerar många påståenden om LAS. I Mytmanifestet reder Sveriges Ingenjörer ut vad som är sant och vad som är myt.
Levipriset är vårt pris för arbetsmiljöarbete. Det delas varje år ut för att stimulera och utveckla utbildning om arbetsmiljö vid tekniska högskolor och universitet.
Våra samlade tips till dig som jobbar hemma, så distansjobbar du bäst. Hur genomför du ett videomöte på bästa sätt?