LAS-utredningen

PTK säger ja till parternas överenskommelse.

LAS-förhandlingarna

Förhandlingarna mellan PTK, LO och Svenskt Näringsliv om anställningstrygghet avslutades i en överenskommelse. PTK, Svenskt Näringsliv, IF Metall och Kommunal valde att säga ja till överenskommelsen. Överenskommelsen är nu inlämnad till regeringen. Här kan du läsa mer om avtalet, förhandlingarna, LAS-utredningen och januariavtalet.

Förhandlingarna avslutade

Förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter avslutades i en överenskommelse. Målet i förhandlingarna var att få till ett nytt avtal som kan vara hållbart i decennier framöver. PTK, Svenskt Näringsliv, IF Metall och Kommunal sa ja.

Läs om förhandlingarna

Tillgång till rätt ingenjörskompetens är en nyckelfråga för Sveriges konkurrenskraft, men det är också en bärande del i tjänstemännens trygghet. Därför är det en av våra prioriterade frågor i de pågående förhandlingarna.
Camilla Frankelius
Förhandlingschef, Sveriges Ingenjörer

LAS-utredningen

I januariöverenskommelsen finns krav på förändring av arbetsrätten/LAS. Frågan utreddes på två ställen parallellt. Dels förhandlade arbetsmarknadens parter och dels gjorde politikerna en egen utredning.

Läs mer om LAS-utredningen

Januariavtalet

I överenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna finns krav på förändring av LAS. Regeringen har tillsatt en utredning som ska ta fram förslag på förändringar som kan få konsekvenser för din trygghet på jobbet.

Så hotas din anställningstrygghet

Vad är LAS?

LAS, Lagen om Anställningsskydd, är den lag som reglerar skyddet för dig som anställd. Till exempel hur olika anställningsformer fungerar och hur uppsägningar går till.

Läs om bakgrunden

Till toppen