Tips till dig som jobbar hemma – så distansjobbar du bäst.

Vi är många som just nu fått börja arbeta hemifrån på grund av Coronaviruset. En del arbetsplatser har stängt helt medan andra låter medarbetarna själva bestämma var de vill jobba ifrån. För en del är det helt oproblematiskt att jobba hemma medan andra tycker att det är en knepig övergång. Här har vi samlat några tips för att få arbetslivet att flyta.

Så jobbar du effektivt på distans

1. Starta dagen på rätt sätt

Det är otroligt frestande att sitta i mysbyxor hela dagen och jobba, men om du är klädd för avslappning så är det svårt att få hjärnan att ställa om till jobb. Gör din vanliga morgonrutin, byt om till dina vanliga kontorskläder och sätt dig sedan och jobba.

2. En riktig arbetsplats, fast hemma

Om du har möjlighet, ha en separat plats där du kan jobba och undvik att sitta i soffan eller ligga i sängen. Det är lättare för dig att koncentrera dig på jobbet och du kommer kunna vara mer effektiv.

3. ”Business as usual”

För att du ska kunna vara produktiv är det viktigt med goda rutiner, annars är det lätt hänt att du blir distraherad och inte får saker och ting gjorda.

Försök ha samma upplägg på dagen som du har när du är på jobbet. Sitter du mest i möten på förmiddagarna, försök förlägga videomöten till den tiden så du har eftermiddagen på dig att producera och beta av mail. Oavsett hur den ser ut är det viktigt att ha en rutin att hålla sig.

4. Glöm inte att ta pauser

Varken du eller någon annan blir glad av att du sitter och jobbar 8 timmar i sträck. Lägg in små pauser, även om du inte kan gå till kaffemaskinen eller småprata med kollegor så kanske du kan en fika över ett videomöte? Eller passa på att sätta på en tvättmaskin, gå ut med hunden eller stretcha lite. Du behöver frisk luft och en lunchpaus.

5. Förvänta dig inte samma resultat som vanligt

Om man inte är van att jobba hemifrån och ha kollegorna på distans så är det trots allt en omställning. Både för dig och dina kollegor. Acceptera att i början kommer saker att ta lite längre tid än normalt.

6. Jobba säkert

Följ de råd och regler som er IT-avdelning har satt upp för distansarbete så att eventuell känslig företagsinformation är skyddad. Använd de verktyg som företaget har bestämt och stäm av vid behov om eventuella nya verktyg är säkra att använda.

Så genomför ni bra videomöten

1. Se till att dina kollegor blir engagerade

Om videomöten är er nya standard är det viktigt att de blir engagerande. De är lätt att tappa koncentrationen och falla ur mötet när man sitter ensam. Inled gärna mötet med att låta alla säga något, om så bara sina förväntningar på mötet eller hur läget är. Får alla chans att prata är chansen större att alla är engagerade även i slutet.

2. Använd molntjänster så alla har tillgång till rätt dokument

Om din arbetsgivare inte har molntjänster så försök att skaffa det. Att jobba tillsammans på distans är nästan omöjligt om inte alla har tillgång till korrekta underlag.

3. Sänk tempot

Låt en person ansvara för att leda diskussionen och se till alla får komma till tals. Använd chattfunktionen som finns i många videokonferensverktyg för att visa att du vill ha ordet utan att behöva avbryta din kollega. Ta det lugnt och anpassa er till att möten kommer att ta lite längre tid än normalt.

4. Ha en avslutning

Avsluta möten på samma sätt, sammanfatta mötet och berätta vad som kommer att hända härnäst. Fråga alla om någon vill göraen avslutande kommentar. Se till att alla vet vad de ska göra.

5. Ge utrymme åt det sociala

Videomöten kan vara den enda kontakten med medarbetarna som du får. Glöm inte att avsätta lite tid för social samvaro. Det är viktigt för att bibehålla teamkänslan.

Det här gäller för arbetsskada när du jobbar hemifrån

Under coronapandemin är det många som jobbar hemifrån. Hur gäller arbetsskadeförsäkringen om du råkar ut för något hemma? Det finns några skillnader jämfört med om du jobbar på jobbet som är bra att känna till.

Läs mer på AFA Försäkring

Till toppen