Pension – lönen när du slutar arbeta

Varje månad när du arbetar tjänar du inte bara ihop till din månadslön, du tjänar också in den lön du ska leva av senare i livet. Pensionen är med andra ord en viktig del av din totala inkomst och det lönar sig att ha koll på villkoren, oavsett om du är i början av din karriär, byter jobb eller på väg att gå i pension. Här hittar du information om vad som gäller för din pension, oberoende vilken sektor du jobbar inom.

Så funkar pension

Vi går igenom grunderna för hur pension fungerar och förklarar de grundläggande begreppen. Läs mer här.

Pension för statligt anställda

Den kollektivavtalade planen PA 03 kompletterar den lagstadgade allmänna pensionen för dig som är statligt anställd och född 1943 eller senare. För födda 1942 och tidigare tillämpas den gamla pensionsplanen PA 91. Mer information hittar du här.

Pension för kommunal-anställda

För dig med kommunal anställning gäller den kollektivavtalade KAP KL-planen. Du börjar tjäna in KAP KL-pension från 21 års ålder. För födda 1946 och tidigare gäller särskilda övergångsregler. Här kan du se vad som gäller.

 

Löneväxling

Löneväxling är ett alternativ för att spara till pension. Generella råd är svåra att ge eftersom våra behov skiftar, men här går vi igenom det viktigaste att veta om löneväxling.

Pension för privat-anställda

Är du anställd på ett företag med kollektivavtal så har du tjänstepension. Varje månad sparar din arbetsgivare till din pension utan att du behöver lyfta ett finger, mer än att arbeta och tjäna pengar. Här kan du se vad som gäller.

Flexpension - en framtidsfråga

Flexpension är en tvådelad kollaktivavtalad förmån som innebär en kompletterande avsättning till tjänstepensionen samt en förstärkt möjlighet att gå ner i arbetstid från 60-62 års ålder. Här kan du läsa mer om flexpension fungerar.