Rekrytera nya medlemmar

Ju fler medlemmar desto större legitimitet och inflytande på arbetsplatsen. Därför är det alltid viktigt att rekrytera. Du som förtroendevald har naturliga kontaktytor med potentiella medlemmar och är kunnig i medlemskapets fördelar. Att rekrytera kan vara den mest kreativa och utåtriktade delen av ditt fackliga arbete.

Argument för medlemskap

Argumenten för medlemskap kan vara många. En del väljer att vara med på rent fackliga grunder, andra för inkomstförsäkringen och ytterligare andra tack vare stöd och tillgång till karriär- och utvecklingstjänster. 

Ett medlemskap ger:

 • Trygghet i arbetslivet – med bland annat en förmånlig inkomstförsäkring och rådgivning av våra ombudsmän och jurister. 
 • Goda arbetsvillkor – genom kollektivavtal som reglerar villkor för exempelvis pension, övertid, sjuk- och semesterlön samt föräldrapenning. 
 • Karriär- och utveckling – allt ifrån karriärcoachning och cv-granskning till seminarier och ingenjörsspecifik lönestatistik.

Det är vår uppgift att framhäva medlemmarna som starkt bidragande till verksamhetens utveckling och lönsamhet. Dessutom finns vi representerade på många arbetsplatser och tillvaratar medlemmarnas intressen.

Vanliga frågor och svar om varför man ska bli medlem 

Argument för medlemskap i Sveriges Ingenjörer 

Argument för kollektivavtalets värde 

Tips för att rekrytera nya medlemmar

 • Ställ frågan - vill du bli medlem?
  Kom ihåg att erbjuda medlemskap genom en enkel fråga. Ofta är det inte svårare än så.
 • Kontakta nyanställda
  Se till att hälsa nyanställda välkomna och berätta lite om den fackliga verksamheten på arbetsplatsen. Genom samarbete med personalavdelningen kan ni få uppgifter om nyanställda och få med er kontaktpersons namn i annonser när tjänster utlyses. 
 • Bjud in potentiella medlemmar
  Se till att potentiella medlemmar får del av information och bjuds in till medlemsaktiviter. Givetvis kan du ordna med en särskild rekryteringsaktivitet, men enklast är att bjuda in icke-medlemmar till befintliga medlemsaktiviter. 
 • Skapa tillfällen att synas
  Berätta om den fackliga verksamheten för dina kollegor. Bjud på frukost, ställ fram ett informationsbord i entrén eller skicka ut ett nyhetsbrev. Bjud alltid med potentiella medlemmar. 
 • Vässa argumenten
  Förbered dig för att kunna svara på frågor och lyfta fram medlemskapets fördelar. Försök att anpassa argument och tilltal så att medlemskapets fördelar passar den du talar med. 

Beställ rekryteringsmaterial

Som förtroendevald har du tillgång till en mängd olika sorters material och stöd i ditt arbete för att rekrytera fler medlemmar och skapa ännu större förutsättningar för Sveriges Ingenjörer att främja dina och alla andra medlemmars intressen.

Privatanställda

Privatanställda

Här hittar du broschyrer, foldrar, affischer och annat du kan behöva när du rekryterar nya medlemmar.

Till beställningssidan.

Kommun & Landsting

Kommun & Landsting

Här kan du hitta affischer, broshyrer och annat material för rekrytering av medlemmar inom kommun och landsting.

Till beställningssidan.

Statligt anställda

Statligt anställda

Här hittar du broschyrer, foldrar, affischer och annat du kan behöva när du rekryterar nya medlemmar.

Till beställningssidan.

Rekryteringsfilm: Ingenjör och därför medlem

Sveriges Ingenjörer har tagit fram en film om förbundet och varför det är en självklarhet att vara medlem som ingenjör och riktar sig till såväl befintliga som potentiella medlemmar.

Det främsta syftet med filmen är att vara ett stöd till förtroendevalda och engagerade på Sveriges Ingenjörer i hur man kan presentera förbundet när man anordnar aktiviteter där även potentiella medlemmar är välkomna.

Filmen kan visas som inledning i samband med att man har event riktade mot ingenjörer med inbjudna potentiella medlemmar, men man kan även använda den som inspiration i hur medlemskapet kan presenteras och den kan även visas i samband med t ex introduktioner av nyanställda. 

Filmen är endast 3 minuter lång och finns med svensk eller engelsk textning. När ni visar filmen är det givetvis viktigt att ni samtidigt inte glömmer att berätta om allt ni gör för medlemmarna lokalt på ert företag och kanske exempel på förändringar ni vart med och påverkat eller jobbar för.

Behöver du filmen nedladdad? Kontakta Christina Forsberg via e-post

"Knacka skrivbord" - Checklista

Ett enkelt och effektivt sätt att få din Akademikerförening (lokala förening) att växa, är att berätta för dina kollegor vad ett medlemskap hos Sveriges Ingenjörer innebär/kan erbjuda, dvs. ”att knacka skrivbord”.

Här nedan finns en checklista med instruktioner som hjälp för att komma igång. Aktiviteten passar extra bra inför andra planerade möten som ni gör.

Utvecklas och diskutera

Se en film tillsammans under ingenjörsfikat som inspiration för att diskutera innovation och utveckling på er arbetsplats. På nästa sida hittar du filmer vi tagit fram med tillhörande diskussionsfrågor.

Välj den film som passar er bäst

Bjud in till ingenjörsfika!

Har du önskemål om att bjuda på frukost, lunch eller fika under synlighetskampanjen? Kontakta Christina Forsberg via e-post.

Du väljer den tidpunkt som passar dig och dina kollegor bäst. Använd gärna mallarna för inbjudan och skicka ut informationen i god tid.

Kontakt för rekrytering

Vill du ha stöd och hjälp i rekryteringsarbetet?

Kontakta:
Malin Lindström
Rekryteringschef på Sveriges Ingenjörer
08-613 80 00 

Rekryteringsmaterial: Skicka e-post
 
Välkomstgåva och profilprodukter: Skicka e-post

Handböcker, mallar och checklistor