Kalendarium

September
10

Hur kan fler barn lyckas med matten?

Vem räknas och vad behövs för att fler barn ska få en bättre möjlighet att lära sig räkna?

Det har länge debatterats hur fler ingenjörer ska kunna utbildas i vårt land. Ansträngningarna att utöka antalet utbildningsplatser har varit flera men resultatet har hittills varit magert. Under lång tid har inte mer än hälften av de studenter som påbörjat utbildningarna tagit examen.

Orsakerna till avhoppen är flera, men vi vet att matematik är oerhört centralt för förutsättningarna att lyckas. Det går helt enkelt inte att blunda för att ingenjörsstudier genomsyras av räknande i olika former. Kunskaper i matematik är också det stora hindret för att över huvud taget ha självförtroendet och viljan att bli ingenjör.

Med politiska ambitioner om att bredda rekryteringen till högskolan och stärka matematikämnet har undervisningstiden i matematik stegvis sedan 2013 utökats med 330 timmar i grundskolan, vilken full genomförd är en ökning med hela 37 procent. Trots detta sjunker betygen och skillnaderna ökar mellan elever med och utan högutbildade föräldrar. Det visar en ny rapport som Sveriges Ingenjörer gjort över kunskapsläget inom matematik på grundskolan, gymnasiet och komvux.

Olle Dahlberg, författare till rapporten och utredare på Sveriges Ingenjörer, berättar om rapporten och vad som kan göras för att vända utvecklingen. Efteråt kommer Johan Prytz, docent i didaktik, lärarutbildare, Uppsala universitet samt forskare om skolmatematikens historia, att kommentera rapporten. Sedan följer ett samtal mellan Johan Prytz och Olle Dahlberg som modereras av Jessica Bagge. Seminariet avslutas med frågestund.

Webbinariet kommer spelas in och finnas tillgängligt i efterhand för dig som är medlem. Logga in med mobilt BankID på Sveriges Ingenjörer Play.

Har du några frågor? Kontakta event@sverigesingenjorer.se
 
Varmt välkommen!

Olle Dahlberg

Deltagare

Olle Dahlberg
Civilingenjör och utredare

Olle Dahlberg är civilingenjör och rapportförfattare. Han arbetar även som utredare på Sveriges Ingenjörer.

Jessica Bagge

Deltagare

Jessica Bagge
Ingenjör och opinionsbildare på Sveriges ingenjörer.

Jessica Bagge är statsvetare och ingenjör, som jobbat tillsammans med Olle Dahlberg med rapporten. Till vardags jobbar hon med politik & opinion på Sveriges Ingenjörer

Johan Prytz

Deltagare

Johan Prytz
Docent i didaktik, lärarutbildare och forskare.

Johan Prytz är docent i didaktik samt lärarutbildare på Uppsala universitet. Han bedriver även forskning om skolmatematikens historia.

Etiketter:
  • Webbinarium
  • Dag och tid: 10/9 12:00-12:45
  • Passar för: Medlem, Icke-medlem
  • Anmäl innan: 10 september
Länk till webbinariet skickas i bekräftelsemailet du får efter din anmälan.
Etiketter:
  • Passar för
  • Distrikt eller stad
  • Typ av event
  • Ämne

Juni

Juli

Augusti

September

Oktober

Till toppen