Sveriges Ingenjörer
Webbinarium

Blå mat - hållbar mat från havet

Allt du behöver veta om mat från havet.

Datum: 16 september 2022
Tid: 12:00 - 12:45
Passar för: Medlem, Icke-medlem
Anmäl innan: 16 sep

En förväntad fördubbling av den globala efterfrågan på livsmedel från sjö och hav år 2050 innebär att det behövs en ”blå matrevolution” för att hantera miljöpåverkan och undernäring. Studier visar att fisk, skaldjur och alger erbjuder outnyttjad potential för global utveckling om rätt förvaltning och investeringar införs.

Men är det så enkelt? Vi är mer medvetna om vad vi stoppar i oss i matväg, det ska inte bara vara hälsosamt men också skonsamt för miljö och klimat.
På detta webbinarium får vi höra mer om vilka problem och fördelar det finns kopplat till matsystemet. Vi får lära oss hur vår konsumtion av mat ser ut och hur vi balanserar landbaserat kontra sjömat från fiske och akvakultur. Och spelar ingenjörer någon roll i detta?

På webbinariet får du hör mer om:

- Problematik relaterat till matsystemet
- Introduktion av sjömat, fiske och akvakultur globalt
- Sjömats fördelar över landbaserad matproduktion
- Miljöproblematik relaterad till fiske och akvakultur
- Tekniska lösningar, för- och nackdelar

Föreläsare

Patrik Henriksson

Forskare

Patrik Henriksson är doktor och forskare mellan Stockholm Resilience Centre, Beijer Institutet, och WorldFish (Malaysia). Hans primära forskningsämne är att utvärdera miljökonsekvenserna av akvakultur och identifiera mer hållbara produktionssystem.

Till toppen