Sveriges Ingenjörer
Webbinarium

Rea på ingenjörer - 65 plus ska inte gå minus

Den kunskap och kompetens som äldre ingenjörer besitter är ovärderlig. Inte bara för företagen, utan för hela Sverige. Erfarna ingenjörer behövs, inte minst om vi ser till den gröna omställning som är nödvändig för att vi ska klara klimatmålen.

Datum: 07 oktober 2022
Tid: 12:00 - 13:00
Passar för: Medlem, Icke-medlem
Anmäl innan: 7 okt

I Sverige har arbetsgivaravgifterna sänkts med två tredjedelar för personer som är 66 år eller äldre. Arbetstagarna i den privata sektorn tappar inbetalningar av ITP när de fortsätter att arbeta efter fyllda 66 år.

Kostnaderna för en ingenjör minskar därmed med 200 000–300 000 kronor per person och år efter 66 års ålder.

Samtidigt visar specialbeställd statistik från SCB att ingenjörernas löner stagnerar vid 60 års ålder och heller inte höjs efter 65 års ålder för dem som väljer att jobba vidare. Det finns alltså inga tecken på att arbetsgivarna gör aktiva satsningar på att förlänga arbetslivet för ingenjörerna. Detta trots att det finns ett stort ekonomiskt utrymme för arbetsgivarna att kraftigt höja förtjänsten av att arbeta längre upp i åldrarna.

Läs rapporten 65+ ska inte gå minus här.

Webbinariet kommer spelas in och finnas tillgängligt i efterhand för dig som är medlem. Logga in med mobilt BankID på Sveriges Ingenjörer Play.

Har du några frågor? Kontakta event@sverigesingenjorer.se

Varmt välkommen!

Föreläsare

Staffan Ström

Pensionsekonom

Pensionsekonomen arbetar med att på djupet sätta sig in i sådant som påverkar pensionen och sedan berätta om det på ett vardagligt och lättillgängligt sätt. Pensionsekonomen arbetar också med att driva debatt om hur pensions-systemet kan utvecklas och bli bättre.

John Mellkvist

Seniorkonsult på Kreab

John Mellkvist har arbetat i olika roller på flera ledande företag i kommunikationsbranschen sedan mitten av 90-talet. 2018 handplockades han av regeringen till Delegationen för senior arbetskraft. 2019 utsågs han till årets Superkommunikatör av tidningen Resumé och var samma år finalist till utmärkelsen Årets Opinionsbildare. John Mellkvist är även aktuell med sin första bok - Välj din ålder.

Jessica Bagge

Moderator

Jessica är en av författarna till rapporten 65+ ska inte gå minus och opinionsstrateg på Sveriges Ingenjörer, samhällspolitiska avdelningen.

Till toppen