Tips till dig som söker jobb

Kom ihåg att du som ingenjör du attraktiv på arbetsmarknaden. Kanske söker du ditt första jobb eller så vill du testa en ny bransch. Oavsett anledning kan du öka dina chanser med våra tips. Beroende på utgångsläge kan du också behöva tänka på några viktiga saker.

Vad ska du tänka på inför en jobbintervju?

Jennifer Nilson Fridell, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, går igenom vad du ska tänka på inför en jobbintervju, ska du sticka ut när du söker ett nytt jobb, och vilka rekommendationer ger Jennifer till dig som ska byta jobb?

Saker du behöver göra för att säkra din ekonomi vid arbetslöshet

  1. Så fort som möjligt: Be din arbetsgivare att fylla i ett arbetsgivarintyg
  2. På din första arbetslösa dag: Registrera dig hos Arbetsförmedlingen
  3. På din första arbetslösa dag: Ansök om ersättning hos Akademikernas a-kassa. Om du har frågor kring ersättningen kontaktar du a-kassans handläggare, mejladress till a-kassan är info@aea.se.
  4. Efter att du har registrerat din ansökan hos Akademikernas a-kassa: Ansök om ersättning hos Akademikernas Inkomstförsäkring.

Tips när du skriver en jobbansökan

Ditt cv och personliga brev ska marknadsföra dig och dina kompetenser. En bra och tydligt utformad ansökan ökar dina möjligheter att ta dig ända till jobbintervjun.

Arbetsgivare eller rekryterare lägger i snitt mellan 10 och 60 sekunder på att skumma igenom en jobbansökan. Därför måste ditt cv vara strukturerat, lättläst och visa dina meriter på ett överskådligt sätt.

Tänk på att anpassa ditt cv så att det matchar jobbet du söker. Bearbeta innehållet och fokusera på att lyfta det som är relevant för den specifika tjänsten. Ofta utgår rekyterare från kundens kravprofil och prickar av de erfarenheter som efterfrågas. Därför är det bra att plocka ut några viktiga nyckelord från annonsen och utgå från dem när du berättar om dina yrkesmässiga mål och tidigare erfarenheter. 3.

Tillfället du får att presentera dig genom ditt cv är oerhört kort. Gör det enkelt för rekryteraren eller chefen som får ditt cv. Sammanfatta dina mål, dina erfarenheter och egenskaper i början av cv:t. Till exempel: "Att som projektledare för forskningsprojekt xy kombinera min forskningsutbildning med min analytiska förmåga och mina goda erfarenheter av att leda grupper från start till mål på ett vinnande sätt".

Det första du ska tänka på när det gäller ditt personliga brev är rubriken. Rubriken ska vara tydlig och koppla till tjänsten du söker.

Skriv resten i relevansordning. Fokusera på de meriter som är mest relevanta för arbetsgivaren. Gå in på dina erfarenheter och dra paralleller till tjänsten och de behov som specificerats i platsannonsen. Skriv gärna något personligt innan du avslutar brevet. Det ger en bättre bild av dig som person och ger även rekryteraren uppslag till intervjufrågor. Avsluta brevet med att återkoppla till det du inledde med.

Ditt personliga brev ska komplettera cv:t, inte upprepa informationen som står där. Skriv gärna likt en tidningsartikel, med det viktigaste först i en sammanfattande ingress. Ingressen avgör om läsaren blir tillräckligt intresserad för att läsa vidare. Ta med några meningar om varför du söker tjänsten och varför just du är rätt person för jobbet.

En bild på dig gör ditt personliga brev eller cv mer personligt. Tänk på att bilden ska se professionell ut, att den är tagen i rätt sammanhang och att bakgrunden är neutral. Det ska inte förekomma andra personer i bilden. En professionellt fotograferad bild kan därför vara väl värd sitt pris.

Ditt personliga brev ska öka dina chanser att få komma på intervju Sikta därför in dig på att skilja dig från mängden av ansökningar så att du fångar arbetsgivarens intresse. Eftersom du har kort tid på dig att göra intryck, är det ingen dum idé att sticka ut lite i din ansökan.

Intervjutips från Poolia Engineering

Vi har pratat med Anders Marcusson från Poolias rekryteringsverksamhet som tipsar om hur du lyckas med anställningsintervjun.

En anställningsintervju kan upplevas som en pressad situation, du kanske är nervös, känner dig utsatt och granskad. Men vänd på det och fundera på vad rekryteringskonsulten eller den rekryterande chefen vill få ut av intervjun. Syftet är såklart att göra en bedömning, inte av dig som människa utan hur väl du skulle passa för den aktuella rollen på företaget.

– Som rekryteringskonsult vill jag få reda på just det. Hur bra passar kandidaten i rollen? Vad finns det för potential att lyckas, trivas och utvecklas? I vad finns riskerna? I vad kan personen behöva stöttning från sin nya arbetsgivare för att lyckas?, berättar Anders.

– Jag är mån om att skapa en så trygg och öppen situation som möjligt i mötet med kandidaten. Då tror jag att jag får ut mest av intervjun och har störst chans att besvara dessa frågor. En kandidat faller sällan på att ha svarat öppet och uppriktigt, snarare om det finns oklarheter och jag får undvikande svar, fortsätter Anders.

Är kandidaten öppen och tydlig är det lättare att avgöra om rollen är rätt. Ibland kan det bli tydligt att rollen inte är rätt, men en öppen kandidat som gett tydliga och konkreta svar har då mycket goda chanser att vara aktuell för en annan roll som passar bättre istället.

– Självklart finns det massor av tips som är mer eller mindre övergripande inför alla viktiga situationer. Att vara utvilad, gå in med gott mod, se till att ha ätit ordentligt och komma i tid. Tänk också på att du är kallad till intervjun för att du har en intressant bakgrund eller potential och känn trygghet i det. Men om jag ska lista några konkreta saker att tänka på inför en anställningsintervju, så är det följande:

Ta reda på saker om företaget. Är du lite påläst och kan ställa frågor som är relevanta för både tjänsten och för företaget har du lättare att också få fram var du kommer in i bilden.

Läs noga igenom kravprofilen i annonsen och bocka av kraven för dig själv. Vad betyder kraven för dig? Uppfyller du dem? Och om något av kraven inte matchar, finns det något relaterat som du har erfarenhet av och som gör att du snabbt kan lära dig?

Förbered dig gärna genom att fundera över de viktigaste anledningarna varför du tror att du är rätt person för jobbet. Vad kan du bidra med och fundera gärna på exempel från ditt tidigare arbetsliv som styrker detta. Konkreta och tydliga exempel är det bästa sättet att få fram dina styrkor.

Lyssna på frågorna som ställs. Det kan låta självklart, men se till att du verkligen förstår frågan och be om förtydligande annars. Se till att svara på frågan och om du känner att du svävar ut kan det vara bra att ställa en kontrollfråga om den som intervjuade fick svar på frågan.

Bjud på dig själv, men var professionell! Öppnar du upp kommer också personen som möter dig i intervjun ha lättare att förstå vem du är och hur du tänker. Lämna dock de alltför personliga detaljerna utanför, om de inte är viktiga pusselbitar relaterade till hur du fungerar i en arbetssituation.

Dags för anställningsavtal

När du fått ditt jobb är det dags för att skriva på anställningsavtalet. Ditt anställninsavtal kan se olika ut beroende på om företaget har kollektivavtal eller inte.

En rekommendation från oss är att inte skriva på någonting innan du har pratat med oss och skriv absolut inte på någonting som du inte förstår till 100 %. Dessutom, fråga om arbetsgivaren har kollektivavtal. Om de inte har det, var då extra uppmärksam, exempelvis om tjänstepension. 

Kollektivavtal är grejen

Om du börjar arbeta på ett företag med kollektivavtal får du ett mycket förmånligt paket. Du behöver bara förhandla om lön och eventuella särskilda önskemål som till exempel möjlighet att jobba hemifrån, fler semesterdagar eller tjänstebil. Allt annat är redan förhandlat.

Att jobba på ett företag med kollektivavtal är det enklaste sättet att försäkra dig om att du har bra villkor om du blir förälder, arbetar övertid, blir sjuk eller skadar dig i arbetet. Och kollektivavtalet ger dig bra villkor även när du går i pension. När det gäller pension och försäkringar är det en stor fördel att lösningar har förhandlats fram för ett stort kollektiv då avgifterna från försäkringsbolagen därmed sjunker ordentligt. Som försäkrad får du helt enkelt ut mer av kakan på ett företag med kollektivavtal.

Företag utan kollektivavtal

Företag som inte har kollektivavtal kan också erbjuda bra villkor, men som regel är det svårt för dem att matcha villkoren företag med kollektivavtal erbjuder. För att försäkra dig om att du får bra villkor behöver du själv punkt för punkt få med motsvarande saker i ditt anställningsavtal.

Som medlem har du möjlighet att få avtalet granskat av en våra ombudsmän för att försäkra sig om att allt viktigt är med. Vi vet vad du behöver tänka på och granskar bland annat anställnings-, konsult- eller sekretessavtal.

Du som medlem kan läsa vår checklista med vad du behöver få med i ett anställningsavtal om du arbetar på ett företag utan kollektivavtal.

Förmåner för din karriär och utveckling

Är du redo för nya utmaningar? Titta närmare på våra förmåner som kan hjälpa dig att komma vidare i karriären.

Rekryterare använder LinkedIn både för att hitta och kolla upp kandidater. För dig som söker jobb är LinkedIn ett utmärkt verktyg för att presentera sig och även för att bekanta sig med intressanta arbetsgivare och skapa kontakter.

Som medlem hos Sveriges Ingenjörer får du som är yrkesverksam eller sistaårsstudent en kostnadsfri granskning av din LinkedIn-profil. Du får svar på hur du kan öka effekten av din profil och därmed förbättra dina chanser till att få jobbet du vill ha.

Läs mer och beställ din granskning här.

Ditt cv och personliga brev ska marknadsföra dig och dina kompetenser. En bra och tydlig utformning ökar dina möjligheter att ta dig till ända till jobbintervjun. Som medlem har du tillgång till kostnadsfri cv-granskning, nyttja det.

Läs våra tips och beställ din cv-granskning här.

När du blivit kallad till en anställningsintervju betyder det att du lyckats väcka ett intresse hos arbetsgivaren. Du är ett steg närmare jobbet. Intervjun som väntar är den viktigaste delen i rekryteringsprocessen, samtidigt som den ofta förknippas med nervositet. Som medlem hos Sveriges Ingenjörer får du möjlighet att träna på att bli intervjuad genom en kostnadsfri simulerad jobbintervju.

Läs mer och boka din intervjuträning.

Kom vidare i karriären och använd din kompetens på bästa sätt. Vår karriärcoachning hjälper dig att utvecklas och använda din kunskap och talang. Som medlem får du tre samtal med en personlig karriärcoach.

Så går karriärcoachning till

Som medlem är du en del av Sveriges största ingenjörsnätverk. Inom nätverket finns möjlighet att mötas och utbyta erfarenheter i mindre grupper, till exempel om du är chef, egenföretagare eller kvinna. Förbundet består också av distrikt som är indelade länsvis och fungerar som lokalt som ett forum för erfarenhetsutbyte.

Läs mer om våra nätverk här.

Har du en bra idé som du vill ta vara på och utveckla? Då kan du ta hjälp av vår patentrådgivning för att undersöka om idén är din och om den går att skydda.

Läs mer om patentrådgivning

Ingenjörskarriär.se kan du läsa om allt som rör yrkeslivet som ingenjör. När du vill söka nytt jobb, ta ett steg i karriären, förbereda dig för lönesamtalet eller har frågor kring ledarskap.

Webbplatsen är ett samarbete mellan Sveriges Ingenjörer och Ny Teknik.

Som medlem har du tillgång till våra seminarier, studiebesök och andra event på temat jobb och karriär runtom i landet.

Besök vårt kalendarium och se vad som är på gång nära dig.

Logga in och titta på webbinarier och inspelade föreläsningar när det passar dig.

Till vår playsida.

Som medlem kan du ansöka till våra mentorprogram eller bli och hitta en mentor via Mentorsök.

Chefsmentorprogrammet är både för dig som är ny i chefsrollen och för mer erfarna ledare. Som deltagare har du möjlighet att utvecklas i din ledarroll och utöka ditt nätverk med andra ingenjörschefer. Läs mer om chefsmentorprogrammet.

Du kan också bli mentor till en nyanländ ingenjör. Du får möjlighet till kompetensutveckling genom att stötta och bidra med din erfarenhet av arbetsmarknaden för ingenjörer i Sverige. Läs om att vara ingenjörsmentor.

Genom vår digitala tjänst Mentorsök kan du komma i kontakt med andra ingenjörer. Du som medlem kan skapa en mentorprofil eller söka efter en mentor som matchar dig och din situation. Ni formar mentorskapet tillsammans. Läs om vår tjänst Mentorsök.

Få tillgång till ingenjörsrelaterade nyheter och inspiration om teknik. Som medlem hos oss har du tillgång till Ny Teknik, Sveriges största tekniktidning.

Läs mer om Ny Teknik Premium

Som medlem får du en utbildningscheck på 3000 kronor till valfri kurs hos Ny Teknik Education under hösten 2021. Läs mer och anmäl dig på nyteknikeducation.se/si. Du hittar rabattkoden på Mina sidor.

Det går inte att kombinera erbjudanden med andra erbjudanden och rabatter.

I samarbete med Handelshögskolan i Stockholm Executive Education har Sveriges Ingenjörer tagit fram en unik utbildning som syftar till att stärka förmågan att leda och organisera innovation och affärsutveckling. Programmet riktar sig till dig som är ingenjör och har ansvar för att organisationens innovationer skapar värde för kunder eller uppdragsgivare. 

Läs mer om utbildningen Leda innovation.

Boka ett kostnadsfritt samtal med en ingenjörsrekryterare från Poolia Engineering så får du insikt i vad olika branscher söker, hur jobbläget ser ut och vad arbetsgivarna tittar efter utöver utbildning och erfarenhet. Rekryteraren ger dig konkreta tips och råd som stärker dig inför ditt nästa jobbkliv.

Läs mer och boka in ett samtal.

Senast uppdaterad 2021-10-26
Bli medlem
Bli medlem och få rådgivning och coachning
Du får rådgivning och coachning för att höja din lön och bygga din karriär.
Till toppen