Om förbundet

Sveriges Ingenjörer – Vi skapar framtidens hållbara samhälle.

Polhemspriset

Vi förvaltar Sveriges äldsta och finaste tekniska utmärkelse. Polhemspriset instiftades 1876 till minne av uppfinnaren Christopher Polhem och delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller genialisk lösning av ett tekniskt problem.

Polhemsfesten

Ingenjörskonsten hyllades i samband med Polhemsfesten den 6 november på Clarion Hotel i Stockholm. Innovatörerna bakom MIPS var på plats för att ta emot sina medaljer. Under kvällen delades även Lilla Polhemspriset och Wimanska priset ut.

Polhemsfesten 2019

Om Polhemspriset

Polhemspriset delas ut för en teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig. Den ska även vara uthålligt miljövänlig. Pristagare belönas med 250 000 kronor och Polhemsmedaljen.

Läs mer om Polhemspriset.

Polhemspriset Daniel Stenberg och HM Konung Carl XVI Gustaf

Tidigare pristagare

Bland tidigare pristagare finns bland annat Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet 1925 och Håkan Lans för GPS 1995. 2013 tilldelades Petra Wadström (på bilden) Polhemspriset för vattenrenaren Solvatten.

Lär känna pristagarna här.

Polhemspriset pristagare 2013 Petra Wadström

Lilla Polhemspriset

Lilla polhemspriset delas varje år ut för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen. Syftet är att stimulera kvaliteten på examensarbetet i utbildningarna. Inkomna arbeten bedöms efter ingenjörsmässighet och vetenskaplig nivå, men också efter hur de är presenterade.

Läs om Lilla Polhemspriset.

Lilla Polhemspriset Fredrik Präntare och Ulrika Lindstrand

Pristagare 2019

Forskartrion bakom den unika hjälmteknologin MIPS belönas med Polhemspriset 2019. Lösningen imiterar hjärnans eget skyddssystem och reducerar risken för hjärnskador. 

Läs mer

Wimanska priset

Wimanska priset delas årligen ut för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. Priset delades ut första gången år 2000 och är uppkallat efter Ernst August Wiman, en av Svenska Teknologföreningens stiftare och dess förste ordförande.

Läs om Wimanska priset.

Polhemspriset Wimanska Priset Lisa Johansson