Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

200 träff på

Opinion 2 december 2022

Mindre krångel ger bättre snurr på vindkraften

Havsbaserad vindkraft kan snabbt ge Sverige högre elproduktion för att öka takten i den gröna omställningen. Långa och krångliga processer bromsar utvecklingen, men det finns andra länder som har bättre fungerande system.

Läs hela
Nyheter 22 november 2022

Ulrika Lindstrand omvald som förbundsordförande

Ett enhälligt Ingenjörsfullmäktige har idag valt om Ulrika Lindstrand som ordförande för Sveriges Ingenjörer.

Läs hela
Nyheter 22 november 2022

Ingenjörsfullmäktige i korthet

Årets Ingenjörsfullmäktige är avslutat och i och med det har fullmäktigeledamöterna beslutat om förbundets verksamhet och riktning för 2023. Här presenteras i korthet några av de beslut som fattades.

Läs hela
Nyheter 20 november 2022

Nu startar Ingenjörsfullmäktige

Klockan 15 idag söndag 20 november startar årets Ingenjörsfullmäktige och under tre dagar träffas de 95 nyvalda ledamöterna för att besluta om förbundets riktning och verksamhet.

Läs hela
Nyheter 9 november 2022

Innovatör får Polhemspriset för visualisering av stora datamängder

Staffan Gestrelius tilldelas 2022 års Polhemspris för sin framgångsrika och visuella mjukvara Qlikview som kombinerar data från många källor. Nu belönas han av Sveriges Ingenjörer med landets finaste tekniska utmärkelse och en prissumma på 250 000 kronor.

Läs hela
Opinion 8 november 2022

Höstbudgeten saknar kompetenssatsningar

I regeringens höstbudget saknas tillräckliga satsningar på det livslånga lärandet och kompetensutveckling. Sveriges Ingenjörer ser behov av större investeringar i landets tekniska kompetens för långsiktig konkurrenskraft.

Läs hela
Opinion 27 oktober 2022

Unga kvinnor med bra mattebetyg väljer bort ingenjörsutbildningar

En ny rapport från Sveriges Ingenjörer visar att ingenjörsutbildningarna inte attraherar tillräckligt många av de studenter som har rätt förutsättningar att klara dem. Det är för många tjejer med bra förkunskaper i matematik som väljer bort ingenjörsutbildningarna.

Läs hela
Opinion Debatt 26 oktober 2022

DISTRIKT: Stora problem inom hela samhällssektorn

Distriktsordförandena för Västmanland och Örebro läns skriver på VLT Opinion om att det allmänna försörjningsläge måste växlas upp till turbofart.

Läs hela
Nyheter 26 oktober 2022

Bättre metod för 3D-kartor ger ingenjör Lilla Polhemspriset

Tim Yngesjö tilldelas Lilla Polhemspriset för sitt examensarbete om hur tvådimensionella satellitkartor kan göras tredimensionella. 3D-modeller av jordytan har många användbara tillämpningar som till exempel stadsplanering och projektering av infrastruktur.

Läs hela
Opinion Debatt 21 oktober 2022

DEBATT: Industrins klimatomställning är nödvändig!

Klimatomställningen är i högsta grad en facklig fråga och det kräver kompetensstärkande insatser. Det skriver förbundsordförande UIlrika Lindstrand övriga ordföranden i Facken inom Industrin, på Aktuell Hållbarhets debattsida.  

Läs hela
Till toppen