Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

Visar 248 träffar inom "Debatt" & "Nyheter" & "Opinion"

Nyheter 1 februari 2023

Hur går det till vid neddragningar?

Vilka regler gäller när en arbetsgivare gör neddragningar? Finns det någon skillnad om arbetsplatsen har kollektivavtal? Förbundet hjälper med vägledning och råd. Nyligen pratade förbundets chefsjurist om just detta i TV4 Nyhetsmorgon 

Nyheter 1 februari 2023

Nominera till Teknologrådet

Under februari söker vi 14 studentmedlemmar till Teknologrådet med uppgift att företräda studenterna vid förbundets Ingenjörsfullmäktige den 19-21 november i år.

Nyheter 23 januari 2023

Rekordstor medlemsökning 2022

Under 2022 växte förbundet med drygt 5700 medlemmar. Aldrig förr har Sveriges Ingenjörer välkomnat så många nya under ett och samma år. Lön, arbetsmiljö och anställningsavtal tillhörde de ämnen som engagerade medlemmarna mest. 

Opinion 23 januari 2023

Offentliga sektorns rekryteringsproblem hotar tillväxt och omställning

Den offentliga sektorn är inte lika attraktiv som den privata för ingenjörer, vilket gör att myndigheter, regioner och kommuner har svårt att rekrytera. Det visar förbundets nya rapport.

Opinion | Debatt 5 januari 2023

DEBATT: "Försvarssektorn måste bli bättre på att attrahera ingenjörer"

Sveriges försvarsförmåga måste öka och konkurrensen är stenhård om både försvarsmateriel och kompetens. Att attrahera rätt kompetens blir avgörande för att möta det nya säkerhetsläget. Men med de löner och karriärvägar som myndigheterna i försvarssektorn erbjuder i dag står vi inför en jätteutmaning. Det skriver förbundsordförande och chefen för Offentlig sektor, på Ny Tekniks debattsida.

Opinion | Debatt 20 december 2022

Upprätta standardavtal – för att hjälpa ukrainare

Sveriges Ingenjörer välkomnar att Arbetsförmedlingen (Af) för en dialog med departementet för att hitta en lösning för ukrainare att göra praktik i Sverige. Förslagsvis kan Af och Kammarkollegiet ta fram ett standardavtal för försäkringsskydd. Förbundsordförande Ulrika Lindstrand i sluteplik på Expressen Debatt. 

Nyheter | Opinion 14 december 2022

Optimism bland ingenjörerna trots osäkert konjunkturläge

Trots att det kommit tecken på avmattning i konjunkturen är arbetsmarknadsläget fortsatt gott för ingenjörerna. Det visar en ny rapport från baserad på bland annat enkätsvar från Sveriges Ingenjörers medelemmar om deras möjligheter att hitta ett nytt jobb med högre lön.

Nyheter 12 december 2022

Nu samlar vi våra försäkringar under ett tak

Från och med den 1 januari 2023 kommer du som medlem kunna köpa dina försäkringar genom vår försäkringsförmedlare Akademikerförsäkring. De förhandlar direkt med försäkringsbolagen för att kunna erbjuda förmånliga försäkringar till alla våra medlemmar och erbjuder även rådgivning utifrån din livssituation.

Nyheter 7 december 2022

Information om hur a-kassornas nedstängning påverkar inkomstförsäkringen

A-kassornas driftleverantör beslutade på fredagen den 2 december att ta ner sina datasystem efter ett misstänkt försök till dataintrång. Nedstängningen påverkar utbetalningen av a-kassan.

Debatt 5 december 2022

Arbetsförmedlingen krånglar i onödan

Ingenjörer från Ukraina har all rätt att jobba och göra praktik i Sverige. Men onödigt krångel och otillräckliga insatser från Arbetsförmedlingen gör det svårt. Förbundsorförande Ulrika Lindstrand skriver på Expressen Debatt. 

Till toppen