Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

237 träff på

Opinion 2 december 2022

Mindre krångel ger bättre snurr på vindkraften

Havsbaserad vindkraft kan snabbt ge Sverige högre elproduktion för att öka takten i den gröna omställningen. Långa och krångliga processer bromsar utvecklingen, men det finns andra länder som har bättre fungerande system.

Läs hela
Nyheter 22 november 2022

Ulrika Lindstrand omvald som förbundsordförande

Ett enhälligt Ingenjörsfullmäktige har idag valt om Ulrika Lindstrand som ordförande för Sveriges Ingenjörer.

Läs hela
Nyheter 22 november 2022

Ingenjörsfullmäktige i korthet

Årets Ingenjörsfullmäktige är avslutat och i och med det har fullmäktigeledamöterna beslutat om förbundets verksamhet och riktning för 2023. Här presenteras i korthet några av de beslut som fattades.

Läs hela
Nyheter 20 november 2022

Nu startar Ingenjörsfullmäktige

Klockan 15 idag söndag 20 november startar årets Ingenjörsfullmäktige och under tre dagar träffas de 95 nyvalda ledamöterna för att besluta om förbundets riktning och verksamhet.

Läs hela
Debatt Avtal23 15 november 2022

Arbetsgivarnas argument ger en felaktig bild

Vi kräver löneökningar på 4,4 procent. Arbetsgivarna anser att det är oansvarigt högt. Det håller vi inte med om - kravet är väl avvägt och högst rimligt. Förbundet replikerar Gröna Arbetsgivare och Grafiska Företagen på Arbetet Debatt tillsammans med övriga förbund i Facken inom industrin.

Läs hela
Nyheter 9 november 2022

Innovatör får Polhemspriset för visualisering av stora datamängder

Staffan Gestrelius tilldelas 2022 års Polhemspris för sin framgångsrika och visuella mjukvara Qlikview som kombinerar data från många källor. Nu belönas han av Sveriges Ingenjörer med landets finaste tekniska utmärkelse och en prissumma på 250 000 kronor.

Läs hela
Opinion 8 november 2022

Höstbudgeten saknar kompetenssatsningar

I regeringens höstbudget saknas tillräckliga satsningar på det livslånga lärandet och kompetensutveckling. Sveriges Ingenjörer ser behov av större investeringar i landets tekniska kompetens för långsiktig konkurrenskraft.

Läs hela
Debatt 2 november 2022

Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare ska inte påverka ingenjörerna

I en artikel på DN Debatt kritiserar Almega regeringens förslag om ett höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare. De påstår att det nya kravet på 33 200 kr i månaden skulle leda till kompetensbrist, och lyfter särskilt fram ingenjörer. Men ingenjörer ska rimligen inte påverkas av försörjningskravet, skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand i en replik. 

Läs hela
Opinion 27 oktober 2022

Unga kvinnor med bra mattebetyg väljer bort ingenjörsutbildningar

En ny rapport från Sveriges Ingenjörer visar att ingenjörsutbildningarna inte attraherar tillräckligt många av de studenter som har rätt förutsättningar att klara dem. Det är för många tjejer med bra förkunskaper i matematik som väljer bort ingenjörsutbildningarna.

Läs hela
Opinion Debatt 26 oktober 2022

DISTRIKT: Stora problem inom hela samhällssektorn

Distriktsordförandena för Västmanland och Örebro läns skriver på VLT Opinion om att det allmänna försörjningsläge måste växlas upp till turbofart.

Läs hela
Till toppen