Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

196 träff på

Nyheter 22 november 2022

Ulrika Lindstrand omvald som förbundsordförande

Ett enhälligt Ingenjörsfullmäktige har idag valt om Ulrika Lindstrand som ordförande för Sveriges Ingenjörer.

Läs hela
Nyheter 22 november 2022

Ingenjörsfullmäktige i korthet

Årets Ingenjörsfullmäktige är avslutat och i och med det har fullmäktigeledamöterna beslutat om förbundets verksamhet och riktning för 2023. Här presenteras i korthet några av de beslut som fattades.

Läs hela
Nyheter 20 november 2022

Nu startar Ingenjörsfullmäktige

Klockan 15 idag söndag 20 november startar årets Ingenjörsfullmäktige och under tre dagar träffas de 95 nyvalda ledamöterna för att besluta om förbundets riktning och verksamhet.

Läs hela
Debatt Avtal23 15 november 2022

Arbetsgivarnas argument ger en felaktig bild

Vi kräver löneökningar på 4,4 procent. Arbetsgivarna anser att det är oansvarigt högt. Det håller vi inte med om - kravet är väl avvägt och högst rimligt. Förbundet replikerar Gröna Arbetsgivare och Grafiska Företagen på Arbetet Debatt tillsammans med övriga förbund i Facken inom industrin.

Läs hela
Nyheter 9 november 2022

Innovatör får Polhemspriset för visualisering av stora datamängder

Staffan Gestrelius tilldelas 2022 års Polhemspris för sin framgångsrika och visuella mjukvara Qlikview som kombinerar data från många källor. Nu belönas han av Sveriges Ingenjörer med landets finaste tekniska utmärkelse och en prissumma på 250 000 kronor.

Läs hela
Debatt 2 november 2022

Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare ska inte påverka ingenjörerna

I en artikel på DN Debatt kritiserar Almega regeringens förslag om ett höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare. De påstår att det nya kravet på 33 200 kr i månaden skulle leda till kompetensbrist, och lyfter särskilt fram ingenjörer. Men ingenjörer ska rimligen inte påverkas av försörjningskravet, skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand i en replik. 

Läs hela
Opinion Debatt 26 oktober 2022

DISTRIKT: Stora problem inom hela samhällssektorn

Distriktsordförandena för Västmanland och Örebro läns skriver på VLT Opinion om att det allmänna försörjningsläge måste växlas upp till turbofart.

Läs hela
Nyheter 26 oktober 2022

Bättre metod för 3D-kartor ger ingenjör Lilla Polhemspriset

Tim Yngesjö tilldelas Lilla Polhemspriset för sitt examensarbete om hur tvådimensionella satellitkartor kan göras tredimensionella. 3D-modeller av jordytan har många användbara tillämpningar som till exempel stadsplanering och projektering av infrastruktur.

Läs hela
Opinion Debatt 21 oktober 2022

DEBATT: Industrins klimatomställning är nödvändig!

Klimatomställningen är i högsta grad en facklig fråga och det kräver kompetensstärkande insatser. Det skriver förbundsordförande UIlrika Lindstrand övriga ordföranden i Facken inom Industrin, på Aktuell Hållbarhets debattsida.  

Läs hela
Opinion Debatt 13 oktober 2022

Arbetsmiljöverket blundar för det nya arbetslivet

Tiden har sprungit ifrån Arbetsmiljöverket. Den nya struktur för föreskrifter och allmänna råd som har presenterats tar inte höjd för digitaliseringen och dess effekter på arbetsmarknaden, med hybridarbete som innebär arbete både på kontoret och hemifrån. Förbundets Johan Kreicbergs skriver på Altinget med Akavias samhällspolitiska chef

Läs hela
Till toppen