Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

Visar 136 träffar inom "Debatt" & "Opinion"

Opinion 23 januari 2023

Offentliga sektorns rekryteringsproblem hotar tillväxt och omställning

Den offentliga sektorn är inte lika attraktiv som den privata för ingenjörer, vilket gör att myndigheter, regioner och kommuner har svårt att rekrytera. Det visar förbundets nya rapport.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyheter / 210123 Offentliga sektorns rekrytering
Opinion | Debatt 5 januari 2023

DEBATT: "Försvarssektorn måste bli bättre på att attrahera ingenjörer"

Sveriges försvarsförmåga måste öka och konkurrensen är stenhård om både försvarsmateriel och kompetens. Att attrahera rätt kompetens blir avgörande för att möta det nya säkerhetsläget. Men med de löner och karriärvägar som myndigheterna i försvarssektorn erbjuder i dag står vi inför en jätteutmaning. Det skriver förbundsordförande och chefen för Offentlig sektor, på Ny Tekniks debattsida.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyheter / 230105 "Försvarssektorn måste bli bättre på att attrahera ingenjörer"
Opinion | Debatt 20 december 2022

Upprätta standardavtal – för att hjälpa ukrainare

Sveriges Ingenjörer välkomnar att Arbetsförmedlingen (Af) för en dialog med departementet för att hitta en lösning för ukrainare att göra praktik i Sverige. Förslagsvis kan Af och Kammarkollegiet ta fram ett standardavtal för försäkringsskydd. Förbundsordförande Ulrika Lindstrand i sluteplik på Expressen Debatt. 

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyheter / 221220 Slutreplik Expressen Debatt
Nyheter | Opinion 14 december 2022

Optimism bland ingenjörerna trots osäkert konjunkturläge

Trots att det kommit tecken på avmattning i konjunkturen är arbetsmarknadsläget fortsatt gott för ingenjörerna. Det visar en ny rapport från baserad på bland annat enkätsvar från Sveriges Ingenjörers medelemmar om deras möjligheter att hitta ett nytt jobb med högre lön.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyheter / 221214 Optimism bland ingenjörerna trots osäkert konjunkturläge
Debatt 5 december 2022

Arbetsförmedlingen krånglar i onödan

Ingenjörer från Ukraina har all rätt att jobba och göra praktik i Sverige. Men onödigt krångel och otillräckliga insatser från Arbetsförmedlingen gör det svårt. Förbundsorförande Ulrika Lindstrand skriver på Expressen Debatt. 

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyheter / 221205 Arbetsförmedlingen krånglar i onödan
Opinion 2 december 2022

Mindre krångel ger bättre snurr på vindkraften

Havsbaserad vindkraft kan snabbt ge Sverige högre elproduktion för att öka takten i den gröna omställningen. Långa och krångliga processer bromsar utvecklingen, men det finns andra länder som har bättre fungerande system.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyheter / 221202 Havsbaserad vindkraft
Debatt 2 december 2022

”Lär av danska modellen för vindkraft till havs”

Flera andra länder med goda möjligheter att bygga havsbaserad vindkraft har reformerat sina processer för tillstånds­givning. Men Sverige står kvar och stampar. Förbundet skriver om ny rapport på SvD Debatt. 

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyheter / 221202 ”Lär av danska modellen för vindkraft till havs”
Debatt | Avtal23 15 november 2022

Arbetsgivarnas argument ger en felaktig bild

Vi kräver löneökningar på 4,4 procent. Arbetsgivarna anser att det är oansvarigt högt. Det håller vi inte med om - kravet är väl avvägt och högst rimligt. Förbundet replikerar Gröna Arbetsgivare och Grafiska Företagen på Arbetet Debatt tillsammans med övriga förbund i Facken inom industrin.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyheter / 221115 FI-replik - Arbetet Debatt
Opinion 8 november 2022

Höstbudgeten saknar kompetenssatsningar

I regeringens höstbudget saknas tillräckliga satsningar på det livslånga lärandet och kompetensutveckling. Sveriges Ingenjörer ser behov av större investeringar i landets tekniska kompetens för långsiktig konkurrenskraft.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 221108 Kommentar på höstbudgeten
Debatt 2 november 2022

Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare ska inte påverka ingenjörerna

I en artikel på DN Debatt kritiserar Almega regeringens förslag om ett höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare. De påstår att det nya kravet på 33 200 kr i månaden skulle leda till kompetensbrist, och lyfter särskilt fram ingenjörer. Men ingenjörer ska rimligen inte påverkas av försörjningskravet, skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand i en replik. 

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 221102 Replik DN Debatt
Till toppen