Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

72 träff på

Debatt Avtal23 15 november 2022

Arbetsgivarnas argument ger en felaktig bild

Vi kräver löneökningar på 4,4 procent. Arbetsgivarna anser att det är oansvarigt högt. Det håller vi inte med om - kravet är väl avvägt och högst rimligt. Förbundet replikerar Gröna Arbetsgivare och Grafiska Företagen på Arbetet Debatt tillsammans med övriga förbund i Facken inom industrin.

Läs hela
Debatt 2 november 2022

Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare ska inte påverka ingenjörerna

I en artikel på DN Debatt kritiserar Almega regeringens förslag om ett höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare. De påstår att det nya kravet på 33 200 kr i månaden skulle leda till kompetensbrist, och lyfter särskilt fram ingenjörer. Men ingenjörer ska rimligen inte påverkas av försörjningskravet, skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand i en replik. 

Läs hela
Opinion Debatt 26 oktober 2022

DISTRIKT: Stora problem inom hela samhällssektorn

Distriktsordförandena för Västmanland och Örebro läns skriver på VLT Opinion om att det allmänna försörjningsläge måste växlas upp till turbofart.

Läs hela
Opinion Debatt 21 oktober 2022

DEBATT: Industrins klimatomställning är nödvändig!

Klimatomställningen är i högsta grad en facklig fråga och det kräver kompetensstärkande insatser. Det skriver förbundsordförande UIlrika Lindstrand övriga ordföranden i Facken inom Industrin, på Aktuell Hållbarhets debattsida.  

Läs hela
Opinion Debatt 13 oktober 2022

Arbetsmiljöverket blundar för det nya arbetslivet

Tiden har sprungit ifrån Arbetsmiljöverket. Den nya struktur för föreskrifter och allmänna råd som har presenterats tar inte höjd för digitaliseringen och dess effekter på arbetsmarknaden, med hybridarbete som innebär arbete både på kontoret och hemifrån. Förbundets Johan Kreicbergs skriver på Altinget med Akavias samhällspolitiska chef

Läs hela
Opinion Debatt 6 september 2022

Låt inte arbetsmarknadens största reform gå om intet

Omställningspaketet ska ge unika möjligheter till vidareutbildning, men riskerar att bli ett slag i luften om det inte samtidigt satsas på ett matchande kursutbud. Det skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand, på Altinget Debatt. 

Läs hela
Opinion Debatt 11 augusti 2022

Slöseri att nyanlända ingenjörer inte anställs

Nyanlända ingenjörer har svårt att få jobb i Sverige – trots att arbetsgivarna skriker efter ingenjörer. Det är ett stort slöseri. Arbetsgivarna bör införa mentorprogram för att få fler i arbete, skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand, förbundsordförande på Expressen Debatt.

Läs hela
Aktuellt Opinion Debatt 6 juli 2022

Försenad digital revolution kostar gröna industrijobb

Ericsson har ett eget ansvar för säkra kompetenstillgången i den gröna industrin, skriver Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer i en debattreplik på Di Debatt.

Läs hela
Opinion Debatt 30 juni 2022

”Lärosätena måste få en ny uppgift – att kompetensutveckla yrkesverksamma”

Ett nytt offentligt studiestöd ska underlätta studier för yrkesverksamma. Men för ingenjörerna blir kompetensreformen ett slag i luften om det inte skyndsamt satsas på ett matchande kursutbud, skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand på Ny Teknk Opinion med anledning av förbundets nya rapport. 

Läs hela
Opinion Debatt 21 juni 2022

Satsa på grön omställning – inte gränslös omprövning

Regeringens miljöprövningsutredning som presenterades i veckan är tyvärr en besvikelse och kommer inte förenkla för den gröna omställningen mer än på marginalen. Vi vill se ett ordentligt omtag. Det skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand tillsammans med andra företrädare i Industrirådet.

Läs hela
Till toppen