Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

133 träff på

Opinion 18 oktober 2022

Sveriges framtid hänger på kompetens- och energiförsörjningen

Den nya regeringen behöver ta tag i flera frågor som rör omställningen till ett hållbart samhälle. Det finns ingen tid att förlora.

Läs hela
Opinion Debatt 13 oktober 2022

Arbetsmiljöverket blundar för det nya arbetslivet

Tiden har sprungit ifrån Arbetsmiljöverket. Den nya struktur för föreskrifter och allmänna råd som har presenterats tar inte höjd för digitaliseringen och dess effekter på arbetsmarknaden, med hybridarbete som innebär arbete både på kontoret och hemifrån. Förbundets Johan Kreicbergs skriver på Altinget med Akavias samhällspolitiska chef

Läs hela
Opinion 27 september 2022

Avtalen ska inte påverkas av inflation

Inflationen är högre än på mycket länge. Den påverkar hela samhället och därmed också arbetsmarknaden inte minst diskussionen om den kommande avtalsrörelsen, och i nästa steg de lokala löneförhandlingarna.

Läs hela
Opinion 12 september 2022

8 av 10 unga ingenjörer vill bli chef

Det ökade distansarbetet har inte minskat intresset för att bli chef. Nära 80 procent av ingenjörerna under 40 år kan tänka sig att ta en chefsroll. Det visar en ny rapport av Sveriges Ingenjörer.

Läs hela
Opinion Debatt 6 september 2022

Låt inte arbetsmarknadens största reform gå om intet

Omställningspaketet ska ge unika möjligheter till vidareutbildning, men riskerar att bli ett slag i luften om det inte samtidigt satsas på ett matchande kursutbud. Det skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand, på Altinget Debatt. 

Läs hela
Nyheter Opinion 1 september 2022

Varannan ingenjör ratar arbetsgivare som inte tillåter distansarbete

En ny rapport från Sveriges Ingenjörer visar att möjligheter till distansarbete är avgörande för att attrahera ingenjörer. För 9 av 10 är det viktigt att kunna arbeta på distans. Över hälften skulle avstå från att söka jobb hos en arbetsgivare där distansarbete inte är tillåtet.

Läs hela
Opinion Debatt 11 augusti 2022

Slöseri att nyanlända ingenjörer inte anställs

Nyanlända ingenjörer har svårt att få jobb i Sverige – trots att arbetsgivarna skriker efter ingenjörer. Det är ett stort slöseri. Arbetsgivarna bör införa mentorprogram för att få fler i arbete, skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand, förbundsordförande på Expressen Debatt.

Läs hela
Aktuellt Opinion Debatt 6 juli 2022

Försenad digital revolution kostar gröna industrijobb

Ericsson har ett eget ansvar för säkra kompetenstillgången i den gröna industrin, skriver Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer i en debattreplik på Di Debatt.

Läs hela
Opinion Debatt 30 juni 2022

”Lärosätena måste få en ny uppgift – att kompetensutveckla yrkesverksamma”

Ett nytt offentligt studiestöd ska underlätta studier för yrkesverksamma. Men för ingenjörerna blir kompetensreformen ett slag i luften om det inte skyndsamt satsas på ett matchande kursutbud, skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand på Ny Teknk Opinion med anledning av förbundets nya rapport. 

Läs hela
Nyheter Opinion

Tusentals ingenjörer knackar på högskolans dörr

Många ingenjörer vill ställa om eller stärka sin kompetens för att driva utvecklingen inom klimatomställning, digitalisering, elektrifiering och på andra områden. För dessa riskerar den nya studiestödsreformen bli ett slag i luften. Landets tekniska lärosäten saknar matchande kursutbud. Det visar förbundets nya rapport.

Läs hela
Till toppen