Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

244 träff på

Opinion 19 maj 2020

Bra att utbildningsexpansionen granskas

Sveriges Ingenjörer välkomnar att Riksrevisionen ska granska utbyggnaden av högskoleutbildningar inom bristyrken. Ingenjör lyfts ofta upp som ett sådant, vilket är en bild som förbundet inte delar.

Läs hela
Opinion 18 maj 2020

Mångfaldskoden är inte knäckt

Stiftelsen Allbright, som jobbar för jämställdhet i näringslivet, har i en rapport granskat techbolagen. I rapporten vittnas det om en ovälkomnande tillvaro för kvinnor och icke-vita medarbetare. Förbundsordförande Ulrika Lindstrand kommenterar resultatet.

Läs hela
Aktuellt Opinion 14 maj 2020

"Satsa på en nordisk återhämtningsplan"

Genom satsningar på kompetensutveckling för yrkesverksamma, elektrifiering, AI-forskning och omställning av transportsystem kan ekonomin startas igång efter Coronakrisen. Det föreslår de nordiska ingenjörsförbunden i en ny tiopunktsplan som överlämnats till regeringarna i Norge, Danmark, Finland, Island och Sverige.

Läs hela
Debatt 13 maj 2020

Accelerera industrins fortbildning

Om Sverige ska stå sig i den globala konkurrensen behöver minst hälften av de som arbetar i industrin fortbildas. Regeringen bör greppa en unik chans att sätta en bra svensk modell för det livslånga lärandet. Det skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand på DI Debatt med företrädare för tekniska högskolor och arbetstgivare. 

Läs hela
Debatt 4 maj 2020

”Företagen behöver ta sitt ansvar för kompetensutvecklingen”

Kompetensutveckling av anställda är helt rätt i coronaläget. Men det viktigaste är få till ett långsiktigt system för detta, skriver förbundet  i en replik till Almega.

Läs hela
Nyheter 4 maj 2020

Nytt kompetens- och omställningsavtal

Sveriges ingenjörer har genom AkadmikerAlliansen tecknat ett nytt kompetens- och omställningsavtal för hela sektorn. Avtalet som omfattar 1,2 miljoner anställda gäller från den 1 maj 2020.

Läs hela
Aktuellt Opinion 29 april 2020

Nu måste regeringen agera för att framtidssäkra ingenjörskompetensen

För att möta upp Volvo Cars storvarsel vill Sveriges Ingenjörer se kraftfulla insatser från regeringen för att stärka kompetensen hos yrkesverksamma och rädda jobb.

Läs hela
Nyheter 22 april 2020

Nej till central överenskommelse om semester

Sveriges Ingenjörer tackar genom AkademikerAlliansen nej till en central överenskommelse om semester. Sedan mitten av mars har det pågått diskussioner mellan centrala parter om en reglering av undantag från semesterreglerna 2020 med anledning av corona-krisen.

Läs hela
Nyheter Opinion 16 april 2020

LFV:s varsel riskerar att bromsa uppstart av morgondagens flygtrafik

Personalneddragningarna som Luftfartsverket nu aviserat skulle inte bara bli ett hårt slag mot medarbetarna utan även riskera att allvarligt hämma morgondagens flygtrafik.

Läs hela
Opinion 15 april 2020

Kommentarer till regeringens vårproposition

Regeringens vårproposition innehåller många bra satsningar, som till exempel de rekordsnabbt förhandlade avtalen om korttidspermitteringar. Samtidigt behöver det ges bättre möjligheter och stöd för de permitterade att använda tiden för kompetensutveckling. Det saknas också lösningar för att skydda egenföretagare med enskild firma.

Läs hela
Till toppen