Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

Visar 248 träffar inom "Debatt" & "Nyheter" & "Opinion"

Opinion 19 mars 2020

Minskad arbetstid ger möjlighet till kompetensutveckling och innovation

Det nya avtalet om korttidsarbete mellan Sveriges Ingenjörer och Svenskt Näringsliv ger goda möjligheter att stödja företag som drabbats ekonomiskt av coronapandemin. Det ger också en möjlighet att satsa offensivt för att stå rustade efter krisen. Tid är ofta en begränsande faktor för de företag som vill utvecklas. Nu finns tiden, som en möjlighet till kompetensutveckling och innovation.

Nyheter 18 mars 2020

Nytt avtal med Svenskt Näringsliv om korttidsarbete

Med anledning av effekterna av det nya Coronaviruset sluter förbundet ett nytt centralt avtal med Svenskt Näringsliv om korttidsarbete. Avtalet bygger på den nya lagstiftningen på området och underlättar för lokala lösningar på landets ingenjörsföretag.

Debatt 14 mars 2020

"Låt fler ingenjörer bli lärare – för matematikens skull”

Det är ingen svår ekvation. Bättre villkor för ingenjörer som sadlar om till lärare är bra för matematikundervisningen och eleverna i den svenska skolan, skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand på Matematikens dag, på Ny Teknik Opinion.

Opinion

Trygg försörjning behövs även för studenter

Försörjningen för studenter måste tryggas, även om universitet och högskolor stänger i spåren av coronapandemin. Regeringen måste därför så fort som möjligt se till att frågan löses så att studenterna inte drabbas ekonomiskt.

Debatt 10 mars 2020

Nedskärningarna – ett hot mot Sverige som kunskapsnation

Regeringens beslut att skära i Vinnovas och Tillväxtverkets budgetar är nedslående. Vi vill gasa, inte bromsa, för det svenska innovationssystemet i den kommande forskningspropositionen. Det skriver Ulrika Lindstrand tillsammans med andra representanter för näringslivet.

Nyheter 10 mars 2020

Rätt innehåll är avgörande

På tisdagen (10/3) svarade Sveriges Ingenjörer tillsammans med övriga fackförbund i industrin på den översiktliga skiss som de opartiska ordförandena lämnat till parterna. Facken inom industrin är beredda att förhandla vidare om ett nytt avtal under förutsättning att löneökningarna är de rätta och att det bland annat finns med ytterligare avsättningar till deltidspension/flexpension.

Opinion

Svenska ingenjörer är i världsklass – Deras kompetens bör belönas och skyddas.

-       Den svenska innovationskraften är till stor del våra medlemmars förtjänst. Svenska ingenjörer löser svåra problem som skapar nya produkter, tjänster och kan bidra till ett hållbarare samhälle och stort värde, säger Staffan Bjurulf, utredare med ansvar för näringspolitik hos Sveriges Ingenjörer.

Debatt 2 mars 2020

Saco: Gränsen passerad

Hörbys politiker sticker ut i Sverige med svepande anklagelser om att fackförbund är politiserade. Det är oacceptabelt – och vi är partipolitiskt obundna, skriver samtliga Sacoförbund och Sacos ordförande, på Aftonbladet Debatt.

Debatt 25 februari 2020

Attrahera kompetensen

Norra Sverige har anledning att känna tillförsikt. Vägen till en hållbar utveckling är möjlig, men det kräver satsningar på kunskap och kompetens, skriver vice distriktsordföranden i Norrbotten med förbundsordförande Ulrika Lindstrand, på Norrbottens-Kurirens debattsida. 

Debatt 24 februari 2020

Sämre trygghet stärker inte företagen

Det är möjligt genom kollektivavtal som, vid sidan av de undantag för små företag som redan i dag finns i LAS, skapar utrymme för att förhandla fram lösningar som gynnar alla parter. Det skriver förhandlingschef Camilla Frankelius och Unionens Martin Wästfelt i flera regionala medier, som replik till Företagarna 

Till toppen