Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

Visar 255 träffar

Opinion

Trygg försörjning behövs även för studenter

Försörjningen för studenter måste tryggas, även om universitet och högskolor stänger i spåren av coronapandemin. Regeringen måste därför så fort som möjligt se till att frågan löses så att studenterna inte drabbas ekonomiskt.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200312 Trygg försörjning behövs även för studenter
Debatt 10 mars 2020

Nedskärningarna – ett hot mot Sverige som kunskapsnation

Regeringens beslut att skära i Vinnovas och Tillväxtverkets budgetar är nedslående. Vi vill gasa, inte bromsa, för det svenska innovationssystemet i den kommande forskningspropositionen. Det skriver Ulrika Lindstrand tillsammans med andra representanter för näringslivet.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200310 Nedskärningarna hot mot Sverige som kunskapsnation
Nyheter 10 mars 2020

Rätt innehåll är avgörande

På tisdagen (10/3) svarade Sveriges Ingenjörer tillsammans med övriga fackförbund i industrin på den översiktliga skiss som de opartiska ordförandena lämnat till parterna. Facken inom industrin är beredda att förhandla vidare om ett nytt avtal under förutsättning att löneökningarna är de rätta och att det bland annat finns med ytterligare avsättningar till deltidspension/flexpension.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200310 Svar på Opo-skiss
Opinion

Svenska ingenjörer är i världsklass – Deras kompetens bör belönas och skyddas.

-       Den svenska innovationskraften är till stor del våra medlemmars förtjänst. Svenska ingenjörer löser svåra problem som skapar nya produkter, tjänster och kan bidra till ett hållbarare samhälle och stort värde, säger Staffan Bjurulf, utredare med ansvar för näringspolitik hos Sveriges Ingenjörer.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200304 Svenska ingenjörer är i världsklass
Debatt 2 mars 2020

Saco: Gränsen passerad

Hörbys politiker sticker ut i Sverige med svepande anklagelser om att fackförbund är politiserade. Det är oacceptabelt – och vi är partipolitiskt obundna, skriver samtliga Sacoförbund och Sacos ordförande, på Aftonbladet Debatt.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200302 Gränsen passerad
Debatt 25 februari 2020

Attrahera kompetensen

Norra Sverige har anledning att känna tillförsikt. Vägen till en hållbar utveckling är möjlig, men det kräver satsningar på kunskap och kompetens, skriver vice distriktsordföranden i Norrbotten med förbundsordförande Ulrika Lindstrand, på Norrbottens-Kurirens debattsida. 

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200225 Attrahera kompetensen
Debatt 24 februari 2020

Sämre trygghet stärker inte företagen

Det är möjligt genom kollektivavtal som, vid sidan av de undantag för små företag som redan i dag finns i LAS, skapar utrymme för att förhandla fram lösningar som gynnar alla parter. Det skriver förhandlingschef Camilla Frankelius och Unionens Martin Wästfelt i flera regionala medier, som replik till Företagarna 

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200223 Sämre trygghet stärker inte företagen
Aktuellt | Opinion 19 februari 2020

Missvisande prognos från Arbetsförmedlingen

Den upplevda bristen på ingenjörer bland arbetsgivare som redovisas i myndighetens nya prognos är missvisande.  

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200219 - Missvisande prognos från Arbetsförmedlingen
Nyheter 17 februari 2020

Ny lönestatistik för alla ingenjörer

Under 2019 tjänade ingenjörer i Sverige mellan 41 400 och 56 300 kronor i medellön, visar färska siffror från årets lönestatistik. Någon tydlig effekt av den höga efterfrågan på ingenjörer i industrin märks inte på löneökningstakten, som minskar jämfört med fjolåret.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200217 Ny lönestatistik för alla ingenjörer
Debatt 17 februari 2020

"Vad vinner Volvo på att åter bli del av en jättekoncern?”

Vår erfarenhet är att synergier och effektivitet skapas genom decentralisering, inte med en koncernlednings diktat. Planen att slå samman Volvo Cars och Geely Auto kommenteras av så kallade bilexperter med att ”Volvo är för litet för att klara sig på egen hand.” Men vi som arbetat på Volvo Cars under många år har en annan bild. Sveriges Ingenjörers lokalfackliga företrädare skriver på DN Debatt.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200217 Vad vinner Volvo på att åter bli del av en jättekoncern?”
Till toppen