Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

Visar 248 träffar inom "Debatt" & "Nyheter" & "Opinion"

Aktuellt | Opinion 19 februari 2020

Missvisande prognos från Arbetsförmedlingen

Den upplevda bristen på ingenjörer bland arbetsgivare som redovisas i myndighetens nya prognos är missvisande.  

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200219 - Missvisande prognos från Arbetsförmedlingen
Nyheter 17 februari 2020

Ny lönestatistik för alla ingenjörer

Under 2019 tjänade ingenjörer i Sverige mellan 41 400 och 56 300 kronor i medellön, visar färska siffror från årets lönestatistik. Någon tydlig effekt av den höga efterfrågan på ingenjörer i industrin märks inte på löneökningstakten, som minskar jämfört med fjolåret.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200217 Ny lönestatistik för alla ingenjörer
Debatt 17 februari 2020

"Vad vinner Volvo på att åter bli del av en jättekoncern?”

Vår erfarenhet är att synergier och effektivitet skapas genom decentralisering, inte med en koncernlednings diktat. Planen att slå samman Volvo Cars och Geely Auto kommenteras av så kallade bilexperter med att ”Volvo är för litet för att klara sig på egen hand.” Men vi som arbetat på Volvo Cars under många år har en annan bild. Sveriges Ingenjörers lokalfackliga företrädare skriver på DN Debatt.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200217 Vad vinner Volvo på att åter bli del av en jättekoncern?”
Debatt 14 februari 2020

"Alla kugghjul i maskineriet måste vara välsmorda"

Sverige behöver mer samarbete mellan industri, akademi och institut. Men för att ett institut som RISE ska kunna vara en relevant och kvalificerad samarbetspart krävs högre basanslag, skriver Ulrika Lindstrand på Ny Teknik Opinion, i en slutreplik om RISE och forskningspropen.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200214 "Alla kugghjul i maskineriet måste vara välsmorda"
Debatt 10 februari 2020

Mer kunskap om immaterialrätt

Kunskap kring immateriella tillgångar är helt avgörande för Sveriges förmåga att öka konkurrenskraften. Det skriver Ulrika Lindstrand på Altingets debattsida, med företrädare för Innovationsföretagen och Svenskt Näringsliv. 

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200210 Sverige behöver ett kompetenscentrum för immaterialrätt
Nyheter 7 februari 2020

Budet från industrins arbetsgivare avvisas

Sveriges Ingenjörer tillsammans med övriga i Facken inom Industrin avvisar det bud som industrins arbetsgivare överlämnade på fredagen den 7 februari.  

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200207 Sveriges Ingenjörer avvisar budet från industrins arbetsgivare
Debatt 5 februari 2020

”RISE måste stärkas - för industrins skull”

Industriforskningen behöver mer pengar för att lärosätenas kunskaper ska kunna stärka industrins innovationskraft. Stark industri ger mer tillväxt och ökar sysselsättningen. Det skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand tillsammans med Teknikföretagens Klas Wåhlberg på Ny Tekniks debattsida. 

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200205 RISE måste stärkas -för industrins skull
Debatt 2 februari 2020

Ge parterna tid att hitta hållbara lösningar

Politikerna borde vara rädda om den svenska förhandlingsmodellen, skriver förhandlingschef Camilla Frankelius med PTK:s förhandlingsgruppchef Martin Wästfelt i en debattext om förhandlingarna om arbetsrätten. 

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 200202 Ge parterna tid att hitta hållbara lösningar
Till toppen