Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

Visar 132 träffar inom "Nyheter"

Nyheter 27 juni 2022

Så mycket tjänar IT-ingenjörer

IT-ingenjörer tillhör de bäst betalda av alla ingenjörer. I genomsnitt tjänar en civilingenjörsutbildad IT-ingenjör 53 000 kronor i månaden i privat sektor, om man räknar bort cheferna. Men det finns stora variationer inom gruppen. Det visar Sveriges Ingenjörers lönestatistik.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 220627 - Så tjänar ingenjörer i IT-branschen
Nyheter | Opinion

Ulrika Lindstrand i Digitala influencerpodden

Det började med ett debattskifte om ingenjörsbrist och kompetensbehov. Här möts de i ett samtal i Digitala Influencer-podden. Lyssna in förbundsordförande Ulrika Lindstrand i samtal med Consids vd Peter Hellgren - om ingenjörer, kompetensbehov och digitalisering. 

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 220526 Digitala influencerpodden
Nyheter | Opinion

Höjd ålder för intjänande av tjänstepension

Den som omfattas av ITP1 kommer att tjäna in tjänstepension upp till 66 års ålder. Rätten att få sjukpension höjs till 66 års ålder – för alla som har ITP 1 eller 2.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 220621 Höjd ålder för intjänande av tjänstepension
Nyheter 21 juni 2022

Tydlighet krävs av alla inblandade för att hitta rätt ingenjörer i norr

Under förra veckan fokuserade Sveriges Ingenjörer på teknikindustrins utveckling i Västerbotten och Norrbotten. På plats diskuterade vi med företrädare för näringsliv, universitet, kommuner och regioner hur de nya industrisatsningarna ska kunna möta behovet av teknisk kompetens.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 220621Norrlandskompetens
Nyheter 17 juni 2022

Jan Gulliksen belönas med Levipriset

2022 års Levipris tilldelades idag Jan ”Gulan” Gulliksen, professor i människa-datorinteraktion vid KTH. Han belönas med priset för sitt stora engagemang inom arbetsmiljö och digitalisering. Priset delades ut av förbundsordförande Ulrika Lindstrand i samband med ett webbinarium om framtidens fysiska och virtuella kontor, där förra årets Levipristagare Maral Babapour Chafi föreläste.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 220617 Levipriset 2022
Nyheter

Mentorn gav Rafael konkreta råd och tips om hur man coachar chefer

Tänk att du börjar på ett nystartat företag och du är den enda i ledande position som förstår hur saker fungerar i Sverige. Den erfarenheten har ingenjören Rafael Depp, 43, i Skellefteå. "Jag sökte en mentor genom ”Mentorsök” då jag behövde konkreta råd och tips för att möta utmaningar och coacha personer i chefsposition" säger han.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 220617 Mentorn gav Rafael konkreta råd och tips om hur man coachar chefer
Nyheter 14 juni 2022

Sveriges Ingenjörer på kompetensturné i Norrbotten

Sveriges Ingenjörers vice förbundsordförande Per Norlander besöker under vecka 24 Luleå med omnejd. Under veckan kommer han att göra studiebesök i industriverksamheter samt träffa företrädare för politik och näringsliv. I fokus står behovet och betydelsen av ingenjörers kompetens för industrisatsningarna i regionen.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 20220614 Sveriges Ingenjörer på Norrlandsturné
Nyheter | Opinion 28 maj 2022

PENSIONSRAPPORT: 65+ ska inte gå minus

Ingenjörer som just uppnått pensionsåldern är en outnyttjad resurs som borde användas av arbetsgivarna när de vill rekrytera erfarna ingenjörer. Men för att klara det måste företagen locka med bättre villkor, vilket inte är svårt eftersom deras kostnader för en 66-årig ingenjör blir 200 000–300 000 kronor lägre varje år.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 220528 65+ ska inte gå minus
Nyheter 24 maj 2022

Facken samarbetar för omställning till en grönare ekonomi

Fackliga organisationers bidrag till demokrati och välfärd liksom situationen i Ukraina står i fokus när svenska fackförbund denna vecka välkomnar sina europeiska kollegor till Stockholm.

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 220524 IndustryAll Sthlm
Nyheter 19 maj 2022

Högt anseende för Sveriges Ingenjörer

I Kantar Publics undersökning av svenska organisationers anseenden hos allmänheten placerar sig Sveriges Ingenjörer högst bland fack- och arbetsgivarorganisationer. Förbundet medverkar för andra gången och får ett anseendeindex på 50, vilket definieras som "högt anseende".

Startsida / Opinion och press / Nyheter / 220519 Högt anseende för Sveriges Ingenjörer
Till toppen