Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

133 träff på

Nyheter Opinion 28 juni 2022

Nytt avtal för statliga akademiker - statligt trygghetsöverenskommelse

Sveriges Ingenjörer har genom Saco-S ingått ett nytt avtal med Arbetsgivarverket för att komplettera det statliga omställningsavtalet och göra anpassningar till nyligen beslutade ändringar i LAS. 

 

Läs hela
Nyheter Opinion

Ulrika Lindstrand i Digitala influencerpodden

Det började med ett debattskifte om ingenjörsbrist och kompetensbehov. Här möts de i ett samtal i Digitala Influencer-podden. Lyssna in förbundsordförande Ulrika Lindstrand i samtal med Consids vd Peter Hellgren - om ingenjörer, kompetensbehov och digitalisering. 

Läs hela
Nyheter Opinion

Höjd ålder för intjänande av tjänstepension

Den som omfattas av ITP1 kommer att tjäna in tjänstepension upp till 66 års ålder. Rätten att få sjukpension höjs till 66 års ålder – för alla som har ITP 1 eller 2.

Läs hela
Opinion Debatt 21 juni 2022

Satsa på grön omställning – inte gränslös omprövning

Regeringens miljöprövningsutredning som presenterades i veckan är tyvärr en besvikelse och kommer inte förenkla för den gröna omställningen mer än på marginalen. Vi vill se ett ordentligt omtag. Det skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand tillsammans med andra företrädare i Industrirådet.

Läs hela
Opinion Debatt 9 juni 2022

Saco: Argumentera med fakta och respekt!

En stor majoritet av Sveriges 1,5 miljoner akademiker anser att politiker bör tänka efter före, hålla sig till fakta och kunskap samt visa respekt för sina politiska motståndare. Det borde politiker från samtliga partier ta på stort allvar nu när valet närmar sig. Förbundsordförande Ulrika Lindstrand skriver på Aftonbladet Debatt med övriga ordföranden inom Saco. 

Läs hela
Nyheter Opinion 28 maj 2022

PENSIONSRAPPORT: 65+ ska inte gå minus

Ingenjörer som just uppnått pensionsåldern är en outnyttjad resurs som borde användas av arbetsgivarna när de vill rekrytera erfarna ingenjörer. Men för att klara det måste företagen locka med bättre villkor, vilket inte är svårt eftersom deras kostnader för en 66-årig ingenjör blir 200 000–300 000 kronor lägre varje år.

Läs hela
Opinion Debatt 16 maj 2022

Ukrainska ingenjörer viktiga

Efterfrågan på ingenjörer med arbetslivserfarenhet är stor på arbetsmarknaden. Ukrainska ingenjörer kan med rätt förutsättningar bli ett värdefullt tillskott, skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand och samhällspolitiska chefen Johan Kreicbergs, på Di Debatt. 

Läs hela
Opinion Debatt 15 maj 2022

”Feltänkt studieplan gör teknik­elever obehöriga”

Hur kan nära 40 procent av eleverna på gymnasiets största högskole­förberedande tekniska program inte vara behöriga till det som är programmets huvudsyfte? Det är dags att korrigera kursplanen. Förbundsordförande Ulrika Lindstrand och Tekonologstyrelsens ordförande Fares Abugharbia skriver på SvD Debatt.

Läs hela
Opinion Debatt 11 maj 2022

Infrastruktursatsningar viktigare än någonsin för Sverige och svensk industri

851 miljarder kronor – det är den smått astronomiska summa som regeringen i juni ska fördela på infrastruktursatsningar för de kommande 12 åren. Företrädare i Industrirådet skriver på DN Debatt om vad pengarna behöver läggas på, för svensk industri. 

Läs hela
Nyheter Opinion 19 april 2022

Kommentar på vårbudgeten

Om några månader ska Trygghetsöverenskommelsen klubbas i Riksdagen. När de nya studie- och omställningsstöden införs innebär det en helt ny möjlighet för individen att styra över och skaffa sig den kompetens man behöver för att rusta sig för framtiden. Men för att reformen ska flyga behöver högskolan göras redo för att kursutbudet ska passa de behov som yrkesverksamma akademiker har. Det behövs en budget som prioriterar satsningar så att högskolan kan göra de förändringar av utbildningsutbudet som krävs. 

Läs hela
Till toppen