Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

237 träff på

Nyheter Opinion

Höjd ålder för intjänande av tjänstepension

Den som omfattas av ITP1 kommer att tjäna in tjänstepension upp till 66 års ålder. Rätten att få sjukpension höjs till 66 års ålder – för alla som har ITP 1 eller 2.

Läs hela
Opinion Debatt 21 juni 2022

Satsa på grön omställning – inte gränslös omprövning

Regeringens miljöprövningsutredning som presenterades i veckan är tyvärr en besvikelse och kommer inte förenkla för den gröna omställningen mer än på marginalen. Vi vill se ett ordentligt omtag. Det skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand tillsammans med andra företrädare i Industrirådet.

Läs hela
Nyheter 21 juni 2022

Tydlighet krävs av alla inblandade för att hitta rätt ingenjörer i norr

Under förra veckan fokuserade Sveriges Ingenjörer på teknikindustrins utveckling i Västerbotten och Norrbotten. På plats diskuterade vi med företrädare för näringsliv, universitet, kommuner och regioner hur de nya industrisatsningarna ska kunna möta behovet av teknisk kompetens.

Läs hela
Nyheter 17 juni 2022

Jan Gulliksen belönas med Levipriset

2022 års Levipris tilldelades idag Jan ”Gulan” Gulliksen, professor i människa-datorinteraktion vid KTH. Han belönas med priset för sitt stora engagemang inom arbetsmiljö och digitalisering. Priset delades ut av förbundsordförande Ulrika Lindstrand i samband med ett webbinarium om framtidens fysiska och virtuella kontor, där förra årets Levipristagare Maral Babapour Chafi föreläste.

Läs hela
Nyheter

Mentorn gav Rafael konkreta råd och tips om hur man coachar chefer

Tänk att du börjar på ett nystartat företag och du är den enda i ledande position som förstår hur saker fungerar i Sverige. Den erfarenheten har ingenjören Rafael Depp, 43, i Skellefteå. "Jag sökte en mentor genom ”Mentorsök” då jag behövde konkreta råd och tips för att möta utmaningar och coacha personer i chefsposition" säger han.

Läs hela
Nyheter 14 juni 2022

Sveriges Ingenjörer på kompetensturné i Norrbotten

Sveriges Ingenjörers vice förbundsordförande Per Norlander besöker under vecka 24 Luleå med omnejd. Under veckan kommer han att göra studiebesök i industriverksamheter samt träffa företrädare för politik och näringsliv. I fokus står behovet och betydelsen av ingenjörers kompetens för industrisatsningarna i regionen.

Läs hela
Opinion Debatt 9 juni 2022

Saco: Argumentera med fakta och respekt!

En stor majoritet av Sveriges 1,5 miljoner akademiker anser att politiker bör tänka efter före, hålla sig till fakta och kunskap samt visa respekt för sina politiska motståndare. Det borde politiker från samtliga partier ta på stort allvar nu när valet närmar sig. Förbundsordförande Ulrika Lindstrand skriver på Aftonbladet Debatt med övriga ordföranden inom Saco. 

Läs hela
Nyheter Opinion 28 maj 2022

PENSIONSRAPPORT: 65+ ska inte gå minus

Ingenjörer som just uppnått pensionsåldern är en outnyttjad resurs som borde användas av arbetsgivarna när de vill rekrytera erfarna ingenjörer. Men för att klara det måste företagen locka med bättre villkor, vilket inte är svårt eftersom deras kostnader för en 66-årig ingenjör blir 200 000–300 000 kronor lägre varje år.

Läs hela
Nyheter 24 maj 2022

Facken samarbetar för omställning till en grönare ekonomi

Fackliga organisationers bidrag till demokrati och välfärd liksom situationen i Ukraina står i fokus när svenska fackförbund denna vecka välkomnar sina europeiska kollegor till Stockholm.

Läs hela
Nyheter 19 maj 2022

Högt anseende för Sveriges Ingenjörer

I Kantar Publics undersökning av svenska organisationers anseenden hos allmänheten placerar sig Sveriges Ingenjörer högst bland fack- och arbetsgivarorganisationer. Förbundet medverkar för andra gången och får ett anseendeindex på 50, vilket definieras som "högt anseende".

Läs hela
Till toppen