Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

130 träff på

Opinion Debatt 14 mars 2022

Ingen ska tvingas välja bort utbildning på grund av en omöjlig bostadssituation

I morgon öppnar anmälan till höstterminens högskoleutbildningar och bristen på studentbostäder blir än en gång smärtsamt tydlig. I en debattartikel på GP Debatt tillsammans med andra studentorganisationer inom Saco, kräver Teknologrådets ordförande Fares Abugharbia politiska krafttag för studentbostäder med rimliga hyror.
 
Läs hela
Opinion Debatt 13 mars 2022

Ta bort skygglappar och säkra svensk elproduktion

De extrema elpriserna har fått många, inklusive regeringen, att reagera. Men bara genom att beröra toppen av ett isberg. Det kraftigt ökade elbehovet kräver att vi tar bort alla skygglappar vad gäller framtida svensk energiproduktion. Det skriver förbundets presidium och samhällspolitiska chef, på GP Debatt.

Läs hela
Aktuellt Nyheter Opinion

Lysande arbetsmarknadsutsikter för ingenjörer

5 av de 10 utbildningsgrupper som flest arbetsgivare uppger att de behöver öka antalet anställda av är ingenjörsinriktningar. Det visar SCB:s nya arbetskraftsbarometer. Efterfrågan är tydligt kopplad till den kompetens som krävs för att klara klimatomställningen, men också de kliv inom digitalisering som många branscher behöver ta.

Läs hela
Opinion Debatt 18 februari 2022

Nya pensionsvillkor gör kommuner oattraktiva

Ingenjörer i kommuner och regioner tjänar mindre än ingenjörer i privat sektor – nu försämras också deras pensionsvillkor. Risken ökar därmed att fler väljer bort offentliga arbetsgivare. Det skriver förbundets förhandlingschef för offentlig sektor, på Dagens Samhälles debattsida. 

Läs hela
Opinion Debatt 18 februari 2022

Replik: ”Missriktad upprördhet – jag förnekar inte alls existensen av kompetensbrist”

På Computer Swedens Opinion slår förbundsordförande Ulrika Lindstrand slår tillbaka mot kritik från vd:n och hr-chefen på Consid. Hon påpekar att arbetsgivarna har ett delansvar för kompetensbristen, bland annat i form av kortsiktighet i lönesättningen och bristande kompetensutveckling.

Läs hela
Opinion Debatt 3 februari 2022

Växande distansarbete kräver ny arbetsskadeförsäkring

Inom kort hävs restriktionerna. Men distansarbete är här för att stanna. När man arbetar på andra platser än kontoret försvagas försäkringsskyddet. Arbetsskadeförsäkringen behöver nu anpassas till den nya verkligheten, skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand på Arbetsvärldens debattsida.

Läs hela
Opinion Debatt 18 januari 2022

Di Debatt: Det handlar om systemfel – inte avarter

Tiotusentals arbetskraftsinvandrare arbetar i Sverige utan säkerställda arbetsvillkor och försäkringar. Trots det anser Almega att systemet fungerar väl. I själva verket handlar det om ett systemfel. Det skriver förbundet på Di Debatt i en replik.

Läs hela
Opinion Debatt 30 november 2021

Rättsosäkra miljötillståndsprocesser hotar Sverige som industrination

När miljölagstiftning och tillämpning hindrar hållbara investeringar drabbar det Sveriges välstånd och miljö. Därför måste systemet för miljöprövningar revideras från grunden. Det skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand tillsammans med övriga representanter för Industrins utvecklingsråd.

Läs hela
Aktuellt Nyheter Opinion 24 november 2021

Nytt kollektivavtal inom universitet och högskola

Ett nytt kollektivavtal inom universitet och högskolor förlänger anställningstiden för postdoktorer till minst 2 år. Det gynnar särskilt utländska doktorander och forskare som kan stanna kvar och forska i Sverige även efter avslutad doktorsexamen. Sveriges Ingenjörer har varit en av de drivande aktörerna bakom att det nya kollektivavtalet nu kommer på plats.

Läs hela
Aktuellt Nyheter Opinion 21 november 2021

60 000 fler ingenjörer kan byta jobb

En ny Sifo-undersökning visar att många fler ingenjörer kan tänka sig byta jobb när det går att välja varifrån arbetet utförs. Detta framgår i en rapport över hur distansarbete och ökad lönekonkurrens kan bidra till att lösa arbetskraftsbristen, som förbundet lanserat. Rapporten bygger bland annat på lönestatistik från förbundets medlemmar. 

Läs hela
Till toppen