Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

239 träff på

Nyheter 24 maj 2022

Facken samarbetar för omställning till en grönare ekonomi

Fackliga organisationers bidrag till demokrati och välfärd liksom situationen i Ukraina står i fokus när svenska fackförbund denna vecka välkomnar sina europeiska kollegor till Stockholm.

Läs hela
Nyheter 19 maj 2022

Högt anseende för Sveriges Ingenjörer

I Kantar Publics undersökning av svenska organisationers anseenden hos allmänheten placerar sig Sveriges Ingenjörer högst bland fack- och arbetsgivarorganisationer. Förbundet medverkar för andra gången och får ett anseendeindex på 50, vilket definieras som "högt anseende".

Läs hela
Nyheter Ingenjörsvalet 19 maj 2022

Ingenjörsvalet bidrar till Ingenjörer utan gränser

Idag överräckte förbundets ordförande Ulrika Lindstrand 122 290 kronor till Marlene Rosendal, Head of International projects på Ingenjörer utan gränser. Gåvans summa motsvarar de utlovade tio kronorna per medlemsröst i Ingenjörsvalet.

Läs hela
Opinion Debatt 16 maj 2022

Ukrainska ingenjörer viktiga

Efterfrågan på ingenjörer med arbetslivserfarenhet är stor på arbetsmarknaden. Ukrainska ingenjörer kan med rätt förutsättningar bli ett värdefullt tillskott, skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand och samhällspolitiska chefen Johan Kreicbergs, på Di Debatt. 

Läs hela
Nyheter 16 maj 2022

Ett bra förhandlingsläge för ingenjörerna

En mycket stark efterfrågan på ingenjörer, ökade möjligheter till hem- och distansarbete, rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer. För ingenjörerna ser det ljust ut och ingenjörer som byter jobb får en dubbelt så hög löneökning mot de som stannar kvar på sitt gamla jobb visar Sveriges Ingenjörers lönestatistik.

Läs hela
Opinion Debatt 15 maj 2022

”Feltänkt studieplan gör teknik­elever obehöriga”

Hur kan nära 40 procent av eleverna på gymnasiets största högskole­förberedande tekniska program inte vara behöriga till det som är programmets huvudsyfte? Det är dags att korrigera kursplanen. Förbundsordförande Ulrika Lindstrand och Tekonologstyrelsens ordförande Fares Abugharbia skriver på SvD Debatt.

Läs hela
Nyheter

Mentorskap ger nya perspektiv och en energi-boost

Det kan finnas många skäl och drivkrafter bakom beslutet att bli mentor åt en eller flera adepter. "I mentorrollen återuppväcker jag kunskaper jag stoppat undan, det är bra för mig, mina medarbetare och min arbetsgivare" säger Jerker Zetterlund, civilingenjör inom teknisk fysik och enhetschef på Ericsson.

Läs hela
Nyheter Ingenjörsvalet 12 maj 2022

Så här gick det i Ingenjörsvalet

Valberedningen offentliggjorde idag hur många mandat de olika listorna i Ingenjörsvalet 2022 fått. Dessutom presenterades namnen på de kandidater som valts in som ledamöter. Det nya Ingenjörsfullmäktige tillträder 1 augusti.

Läs hela
Opinion Debatt 11 maj 2022

Infrastruktursatsningar viktigare än någonsin för Sverige och svensk industri

851 miljarder kronor – det är den smått astronomiska summa som regeringen i juni ska fördela på infrastruktursatsningar för de kommande 12 åren. Företrädare i Industrirådet skriver på DN Debatt om vad pengarna behöver läggas på, för svensk industri. 

Läs hela
Nyheter 5 maj 2022

Rekordfå arbetslösa ingenjörer i april

Arbetslösheten bland förbundets medlemmar låg i april på 0,9 procent. Det är den lägsta noteringen det senaste decenniet och sjätte månaden i rad som arbetslösheten inte överstiger en procent.

Läs hela
Till toppen