Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

133 träff på

Opinion Debatt 30 november 2021

Rättsosäkra miljötillståndsprocesser hotar Sverige som industrination

När miljölagstiftning och tillämpning hindrar hållbara investeringar drabbar det Sveriges välstånd och miljö. Därför måste systemet för miljöprövningar revideras från grunden. Det skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand tillsammans med övriga representanter för Industrins utvecklingsråd.

Läs hela
Aktuellt Nyheter Opinion 24 november 2021

Nytt kollektivavtal inom universitet och högskola

Ett nytt kollektivavtal inom universitet och högskolor förlänger anställningstiden för postdoktorer till minst 2 år. Det gynnar särskilt utländska doktorander och forskare som kan stanna kvar och forska i Sverige även efter avslutad doktorsexamen. Sveriges Ingenjörer har varit en av de drivande aktörerna bakom att det nya kollektivavtalet nu kommer på plats.

Läs hela
Aktuellt Nyheter Opinion 21 november 2021

60 000 fler ingenjörer kan byta jobb

En ny Sifo-undersökning visar att många fler ingenjörer kan tänka sig byta jobb när det går att välja varifrån arbetet utförs. Detta framgår i en rapport över hur distansarbete och ökad lönekonkurrens kan bidra till att lösa arbetskraftsbristen, som förbundet lanserat. Rapporten bygger bland annat på lönestatistik från förbundets medlemmar. 

Läs hela
Opinion Debatt 8 november 2021

Klimatomställningen kan vara raketbränsle för svensk industri

Samhället bör stötta klimatomställningen genom möjligheter till finansiering av både tekniska lösningar och utveckling av de anställda, skriver förbundet på Arbetet Debatt tillsammans Unionen, IF Metall och GS-facket.

Läs hela
Nyheter Opinion 2 november 2021

Kommentar till utredningen om arbetskraftsinvandring

Slutbetänkandet från regeringens utredning om arbetskraftsinvandring presenterades idag. Sveriges Ingenjörer tycker det är bra att utredningen uppmärksammat att Migrationsverkets certifieringssystem saknar författningsstöd. Men förbundet är kritiskt till det inte läggs några utredningsförslag för att ersätta det.

Läs hela
Opinion 20 oktober 2021

Stora löneskillnader inom ingenjörskåren

En ny rapport som förbundet tagit fram visar att kvinnor inom de flesta branscher och inriktningar tjänar flera tusen kronor mindre än sina manliga kollegor, varje månad.

Läs hela
Opinion Debatt 4 oktober 2021

Utan barn som kan matte inga ingenjörer

Vi har inte råd att gå miste om duktiga ungdomar som väljer bort från en framtid inom teknik och naturvetenskap på grund av matematikängslan. Det skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand tillsammans med Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé, på GP Debatt.  

Läs hela
Opinion

Arbetsmiljöverket blundar för snabba förändringar i arbetslivet

Arbetsmiljöverket tar inte chansen att snabbt anpassa sina föreskrifter till ett modernt arbetsliv. När verket nu presenterar sina åtgärder efter en remissrunda, sker inga konkreta förbättringar. Otydligheten består eftersom inga tydliga riktlinjer finns kring hem- och distansarbete.

Läs hela
Opinion 20 september 2021

Välkomna reformer, men risk att några faller platt

Höstbudgeten innehåller många bra satsningar, som satsningen på att höja kunskapsresultaten i skolan, kompetensreformerna för yrkesverksamma, förstärkningen av Industriklivet och skattelättnaderna för personaloptioner. Kompetenssatsningarna i högskolan riskerar dock att falla platt om inte lösryckta satsningar ersätts med en långsiktigt hållbar finansiering. Förbundet kommenterar delar av budgetpropositionen för 2022.

Läs hela
Opinion Debatt 19 augusti 2021

Slutreplik: Arbetsmiljöverket backar in i framtiden

Arbetsmiljöverket backar in i framtiden med sina nya förslag till föreskrifter. Det kan inte vara lagstiftarens mening att ansvaret för hem- och distansarbete ska undantas i föreskrifterna. Det skriver förbundet i en slutreplik, på Aftonbladet Debatt. 

Läs hela
Till toppen