Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

133 träff på

Opinion Debatt 8 maj 2021

Högskoleprovet - "Vi måste börja tala om matematiken"

Högskoleprovet är ett tillfälle att börja tala om matematiken, tekniken och det som formar vårt framtida samhälle. Som vi ser det är den en fråga om demokrati. Det skriver förbundet med Mattecentrum, på Sydsvenskans debattsida.

Läs hela
Debatt 26 april 2021

"Få in immaterialrätt i ingenjörsutbildningarna"

Intellektuell äganderätt borde bli välbekant för fler. Tillsammans med PRV i en debattartikel på Ny Teknik Opinion, riktar förbundet en uppmaning till regeringen och lärosätena om att få in immaterialrätt i ingenjörsutbildningarna. 
Läs hela
Aktuellt Nyheter Opinion Debatt

Två engagerade kämpar hedras

Utan våra förtroendevalda skulle förbundet inte fungera. De som engagerar sig på lokal nivå eller i Ingenjörsfullmäktige gör en viktig insats för medlemmarna. Sveriges Ingenjörer har delat ut hedersutmärkelser, förtjänsttecken, till två förtroendevalda som jobbat hårt, framgångsrikt och länge med fackliga frågor för förbundets räkning. Förtjänsttecknen går till Peter Blomquist och Matts Fält.

Läs hela
Aktuellt Opinion Debatt 16 april 2021

Vem räknas och vem räknas bort alldeles för tidigt?

En undersökning av de utökade matematiktimmarnas effekt i grundskolan och förslag på hur kommande generationer ska lära sig matte. Ta del av vår nya rapport som lanserades på DN Debatt och tagits upp av bland andra TV4 Nyhetsmorgon.

Läs hela
Opinion 15 april 2021

Kommentar på vårbudgeten

I regeringens vårbudget finns flera bra krisinsatser för att rädda jobb och stötta företag. Samtidigt saknas ordentliga åtgärder för en framtidsinriktad nystart. Förbundet efterlyser rejäla satsningar på högskolan för kompetensutveckling av yrkesverksamma.

Läs hela
Debatt 13 april 2021

Nu måste regeringen investera i kompetens för framtiden

Sverige behöver en kompetensreform för att möta upp den samhällsomställning som nu sker och för att stärkas som kunskapsnation. I den ekonomiska vårpropositionen bör kraftfulla resurssatsningar på kompetensutveckling och livslångt lärande inom högskolan finnas med. Det skriver förbundet i en debattartikel på Altinget. 

Läs hela
Debatt 12 april 2021

Så kan tilliten till automatiska beslut i den offentliga sektorn öka

Automatiserat beslutsfattande kan frigöra arbetstid och skapa utrymme för mer avancerade uppgifter. i offentlig sektor. Men om potentialen ska tas tillvara, komma alla medborgare till del och förbättra välfärden, krävs tydlig reglering och mer visionär politik. Det skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand med Akademikerförbundet SSR:s Heike Erkers, på Dagens Samhälles debattsida.

Läs hela
Opinion Debatt 7 april 2021

”Nya migrationskrav skapar kompetensflykt”

Införandet av språk- och samhällskunskapskrav innebär att Sverige riskerar tappa forskare och ingenjörer som bygger vårt land starkt som kunskaps- och innovationsnation. Regeringen måste kasta förslagen i papperskorgen. Det skriver förbundet tillsammans med SULF på SvD Debatt.

Läs hela
Debatt 19 mars 2021

Även högkvalificerade drabbas av Migrationsverkets regler

Under 2019 kom nära 7 000 migranter inom ingenjörs- och datayrken till Sverige. Många saknar svensk sjukförsäkring och kan bli av med sina jobb och tvingas lämna landet om de blir sjuka i ett par veckor. Trots att arbetskraftsmigranter ska garanteras villkor på samma nivå som svenska kollektivavtal, skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand, på GP Debatt.

Läs hela
Debatt 26 februari 2021

Bättre matte inte platser löser ingenjörsbristen

Matematik är själva stommen i ingenjörsutbildningarna och den måste byggas tidigt. Möjligheten att bli ingenjör grundläggs redan i grundskolan. Detskriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand tillsammans med Teknologrådets ordförande Tobias Åresten, på Dagens Industris debattsida.

Läs hela
Till toppen