Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

201 träff på

Opinion Debatt 14 mars 2022

Ingen ska tvingas välja bort utbildning på grund av en omöjlig bostadssituation

I morgon öppnar anmälan till höstterminens högskoleutbildningar och bristen på studentbostäder blir än en gång smärtsamt tydlig. I en debattartikel på GP Debatt tillsammans med andra studentorganisationer inom Saco, kräver Teknologrådets ordförande Fares Abugharbia politiska krafttag för studentbostäder med rimliga hyror.
 
Läs hela
Opinion Debatt 13 mars 2022

Ta bort skygglappar och säkra svensk elproduktion

De extrema elpriserna har fått många, inklusive regeringen, att reagera. Men bara genom att beröra toppen av ett isberg. Det kraftigt ökade elbehovet kräver att vi tar bort alla skygglappar vad gäller framtida svensk energiproduktion. Det skriver förbundets presidium och samhällspolitiska chef, på GP Debatt.

Läs hela
Nyheter Ingenjörsvalet 7 mars 2022

De ställer upp i Ingenjörsvalet

När Ingenjörsvalet öppnar 28 mars finns det 23 Listor och 210 kandidater att rösta på. Några av de Listor som ställer upp i Ingenjörsvalet har haft representation i Ingenjörsfullmäktige tidigare och några Listor är nybildade.

Läs hela
Nyheter Ingenjörsvalet 1 mars 2022

Låsta Listor och kandidatpresentationer

Möjligheten för kandidat att justera i sin kandidatpresentation inför Ingenjörsvalet är nu stängd. 

Läs hela
Aktuellt Nyheter 27 februari 2022

Så ser ingenjörernas löneförväntningar ut

Ingenjörerna planerar att kräva fyra procents löneökning i genomsnitt under de kommande lokala förhandlingarna på företag och i verksamheter. Det visar en ny undersökning bland Sveriges Ingenjörers medlemmar.

Läs hela
Aktuellt Nyheter Opinion

Lysande arbetsmarknadsutsikter för ingenjörer

5 av de 10 utbildningsgrupper som flest arbetsgivare uppger att de behöver öka antalet anställda av är ingenjörsinriktningar. Det visar SCB:s nya arbetskraftsbarometer. Efterfrågan är tydligt kopplad till den kompetens som krävs för att klara klimatomställningen, men också de kliv inom digitalisering som många branscher behöver ta.

Läs hela
Opinion Debatt 18 februari 2022

Nya pensionsvillkor gör kommuner oattraktiva

Ingenjörer i kommuner och regioner tjänar mindre än ingenjörer i privat sektor – nu försämras också deras pensionsvillkor. Risken ökar därmed att fler väljer bort offentliga arbetsgivare. Det skriver förbundets förhandlingschef för offentlig sektor, på Dagens Samhälles debattsida. 

Läs hela
Opinion Debatt 18 februari 2022

Replik: ”Missriktad upprördhet – jag förnekar inte alls existensen av kompetensbrist”

På Computer Swedens Opinion slår förbundsordförande Ulrika Lindstrand slår tillbaka mot kritik från vd:n och hr-chefen på Consid. Hon påpekar att arbetsgivarna har ett delansvar för kompetensbristen, bland annat i form av kortsiktighet i lönesättningen och bristande kompetensutveckling.

Läs hela
Nyheter Ingenjörsvalet 16 februari 2022

Stängt för anmälan av Listor och kandidater

Möjligheten att anmäla nya Listor och kandidater som ställer upp i Ingenjörsvalet är nu stängd. 

Läs hela
Nyheter

Så klarar du återgången till kontoret

Under pandemin är det många som varit tvungna att arbeta hemifrån och hitta nya arbetsmetoder för att få det att fungera. Arbetsmiljön hemifrån har också varit en stor fråga, då vissa inte mått bra fysiskt eller psykiskt. Nu är det snart dags att börja arbeta på kontoret igen. Men vad ska man tänka på? Vilka rättigheter har man som arbetstagare? Vi hjälper dig reda ut alla frågor. 

Läs hela
Till toppen