Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

133 träff på

Opinion 23 februari 2021

Ny granskning visar felprioriteringar för ingenjörsutbildningar

I en ny granskningsrapport lyfter Riksrevisionen det ohållbara i att bygga ut högskoleutbildningar när så få studenter tar examen. Problemet har länge påtalats av Sveriges Ingenjörer som uppmanar regeringen att prioritera studenternas förkunskaper och den högre utbildningens kvalitet före fler platser.

Läs hela
Nyheter Opinion 11 februari 2021

Hemarbetes effekter för arbetsmiljö

Tydligare arbetsgivaransvar vid distansarbete i hemmet är helt nödvändigt för ett hållbart arbetsliv, både idag och i framtiden. Det visar sig i resultaten från förbundets nya medlemsundersökning och det är en av signalerna i den nya nationella arbetsmiljöstrategin. 

Läs hela
Opinion 4 februari 2021

Hemarbete kräver handfasta regler för arbetsmiljön

De nya förslagen om arbetsmiljön för hemarbete måste göras om. Arbetsmarknadsministerns och Arbetsmiljöverkets pågående diskussioner måste därför leda fram till stora förändringar av förslagen.

Läs hela
Opinion 26 januari 2021

Ny nordisk rapport om AI och etik

Ingenjörskåren är beredd att ta ansvar för att bygga en ansvarsfull och etisk artificiell intelligens. Men då måste samhället, företagen och politiken också lyssna och bidra. Det är kontentan av en ny internationell rapport från den nordiska ingenjörsorganisationen ANE. 

Läs hela
Debatt 12 januari 2021

Sverige behöver bättre villkor för personaloptioner

Personaloptioner är ett bra sätt att uppmuntra och belöna det utvecklingsarbete och värdeskapande som ingenjörer bidrar med. Om Sverige på allvar ska hävda sig i den globala konkurrensen om spetskompetens måste regeringen gå längre. Det skriver Ulrika Lindstrand på Realtids debattsida.

Läs hela
Opinion 21 december 2020

Personaloptioner bra för tillväxt och rekrytering

Utökade regler för personaloptioner som gäller företag upp till 149 anställda stimulerar tillväxt och gör rekrytering enklare i många växande företag. Förbundet har lämnat svar till regeringen på ett nytt förslag för personaloptioner.  

Läs hela
Opinion 18 december 2020

Höjda anslag och bättre villkor förbättrar forskning

Regeringens forskningsproposition för de kommande fyra åren innehåller en rad åtgärder som förbättrar villkoren för forskningen. Att minska visstidsanställningarna gör forskarkarriären mer attraktiv. Men det saknas resurssatsningar på forskningsbaserad kompetensutveckling. 

Läs hela
Aktuellt Nyheter Opinion 15 december 2020

Sverige världstvåa på framtidens teknik

Sverige är ett ingenjörstätt land, men också ganska litet. Ändå hamnar vi på delad andraplats med Sydkorea när det kommer till patentansökningar för framtida teknikuppfinningar. På första plats kommer Finland.

Läs hela
Debatt 14 december 2020

”Teknisk fortbildning måste kopplas till forskningspolitiken”

I regeringens forskningsproposition behövs prioriteringar för bättre möjligheter till teknisk fortbildning och ökade satsningar på kvalitet. Det skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand, på Ny Tekniks debattsida

Läs hela
Opinion

Nytt lagförslag ökar möjligheterna till forskning och utveckling

Forskning och utveckling ska underlättas med ett nytt förslag från regeringen. Det är ett bra lagförslag, men för att det ska få rätt effekt borde de nya reglerna tillämpas omedelbart.

Läs hela
Till toppen