Sveriges Ingenjörer
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Pressmeddelande

HÖGSKOLEPROVET: Dags att fokusera på mattedelen!

Sveriges Ingenjörer ser mattekunskaper som en nyckel till att klara många av landets behov av teknisk spetskompetens. Vid söndagens högskoleprov utgör de kvantitativa provdelar närmare hälften av den totala provtiden. Ändå missas just dessa delar ofta i medierapporteringen.
2022-10-23 07:32
Teknik
Högskola
Kompetens
Skola
Högskoleprov
Högskoleprovet
Mattemaktik
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer

– Matematik, logik och förmåga att förstå tabeller och diagram behövs för att dra rätt slutsatser och förstå komplexa sammanhang. Det gäller oavsett vad du vill utbilda dig till. Men särskilt för ingenjörsutbildningar, som är tuffa och har höga avhopp, så är goda mattekunskaper extra viktigt, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Tusentals människor över hela landet svettas i helgen över högskoleprovet. De så kallade ”kvantitativa delarna” av provet utgör närmare hälften av den totala provtiden. Men i rapporteringen kring provet är det sällan som dessa delar lyfts fram. Sveriges Ingenjörer efterlyser ett större fokus på matematiken, som ett led i att förändra attityder och förbättra förståelsen för matematik och ämnets betydelse.

– Teknik har en stor och genombrytande roll i alla delar av samhället. Behovet av teknisk kompetens fortsätter att öka inom olika yrken och utbildningar. Det är inte minst en viktig komponent i utvecklingen som krävs för att göra världen fri från fossila utsläpp. En bottenplatta för allt det är mattekunskaper, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

För mer information, kontakta:

Alexander Orlinge

Pressekreterare
Till toppen