Sveriges Ingenjörer

Hitta kollektivavtal

Sök kollektivavtal efter bransch. Vill du veta vilket kollektivavtal du har rekommenderar vi dig att logga in och titta på dina sidor.

Sök kollektivavtal
Glad person.

10 frågor och svar om kollektivavtal

Kollektivavtalen har säkrat goda arbetsvillkor sedan 1938. Men hur funkar avtalen på dagens arbetsmarknad? Vi hyllar Kollektivavtalen genom att svara på några vanliga frågor. 

Få svar på dina frågor om kollektivavtal

Så fungerar kollektivavtal

En av Sveriges Ingenjörers viktigaste uppgifter är att lägga grunden för ett tryggt och bra arbetsliv genom att förhandla fram kollektivavtal. Avtalen reglerar frågor rörande exempelvis arbetsvillkor, föräldraledighet och tjänstepension.

Läs mer

Den svenska modellen

I Sverige tar fackförbunden och arbetsgivarna ett gemensamt ansvar för att utveckla och komma överens om de regler som ska gälla i arbetslivet.

Så fungerar svenska modellen

Kollektivavtal gör skillnad i plånboken

Kollektivavtal är en överenskommelse mellan arbetsgivare och fackförbund som reglerar frågor kring bland annat arbetsvillkor och tjänstepension. Att ha kollektivavtal gör stor skillnad för din privatekonomi om du blir sjuk, föräldraledig eller råkar ut för en arbetsskada.

Räkna ut vad ditt kollektivavtal är värt

Teckna kollektivavtal eller hängavtal

Som arbetsgivare kan du få kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer genom att antingen gå med i en arbetsgivarorganisation, kopplad till aktuell bransch, eller genom att teckna hängavtal med Sveriges Ingenjörer.

Teckna avtal

Avtalsrörelsen - så funkar det

Det kan vara svårt att hänga med i alla begrepp när det handlar om avtalsrörelse. Här reder vi ut det mesta av frågorna kring avtalsrörelsen.

Läs mer här
Ikon: bok.

Vad innebär de olika avtals-konstruktionerna?

Vi reder ut begreppen om skillnaderna mellan olika sorters avtal.

Läs mer om de olika avtalskonstruktionerna
Till toppen