Sveriges Ingenjörer

A-kassa för din trygghet

A-kassan ger dig ett ekonomiskt grundskydd om du skulle bli arbetslös.

Om du bor och arbetar i Sverige har du rätt att vara med i a-kassan. Du behöver inte arbeta just nu – tidigare anställningar räknas också. Självklart kan egenföretagare också bli medlemmar.

Få information om hur du blir medlem och vilka villkor som du måste uppfylla innan a-kassan kan betala ut pengar till dig.

Läs mer hos Akademikernas a-kassa.

Du kan bara vara med i en a-kassa i taget. Läs mer om vad som är viktigt att veta och hur du byter a-kassa i vår FAQ nedan.

Frågor och svar om a-kassan

För att bli medlem i Akademikernas a-kassa måste du fylla i en ansökan. Den finns på akademikernasakassa.se.

Du kan bara vara medlem i en a-kassa i taget. Byter du a-kassa får du tillgodoräkna dig tidigare medlemstid om det inte blir något glapp mellan medlemskapen.

Gör så här för att undvika glapp:

  1. Akademikernas a-kassa kan hjälpa dig med byte av a-kassa. Du hittar all info på deras webbplats akademikernasakassa.se.
  2. I din ansökan till Akademikernas a-kassa kan du välja att betala a-kassan tillsammans med förbundsavgift. Då får vi meddelande om att du är medlem i a-kassan.

För dig som är medlem i Sveriges Ingenjörer och också är med i Akademikernas a-kassa ingår inkomstförsäkring i medlemskapet. Du som redan har en inkomstförsäkring i ett annat förbund kan som regel tillgodoräkna dig den medlemstiden till vår inkomstförsäkring.

Kontakta Akademikernas Inkomstförsäkring för mer information på 0770-78 20 50 eller kundservice@inkomstforsakring.com.

Nej, du kan välja att stå utanför Akademikernas a-kassa och enbart vara medlem i förbundet. Då omfattas du inte av inkomstförsäkringen.

Sveriges Ingenjörer förskotterar Akademikernas a-kassas avgift. Ingen medlem avregistreras utan att först ha fått påminnelse om obetald avgift. Om du är osäker på om du betalat din medlemsavgift, kontakta vår medlemsservice på telefon 08-613 80 00.

Avgiften till Akademikernas a-kassa är oförändrad även om du är arbetssökande. Avgiften till förbundet kan däremot reduceras, läs villkoren och ansök om reducerad avgift.

Från och med den månad du fyller 66 får du automatiskt utträde ur a-kassan. Vill du gå ur Akademikernas a-kassa före din 66-årsdag måste du anmäla det skriftligt till förbundet via e-post eller brev. Glöm inte att ange ditt person- eller medlemsnummer.

Går du i pension behöver du kontakta oss för pensionärsmedlemskap (456 kr/år).

Nej, du behöver inte vara fackligt ansluten. Det går bra att endast vara medlem i Akademikernas a-kassa. Men för att omfattas av inkomstförsäkringen måste du vara med i förbundet.  

Du ansöker om medlemskap direkt på deras webbplats akademikernasakassa.se.

Som medlem hos oss och Akademikernas a-kassa har du samma möjligheter att få a-kassa och inkomstförsäkring som alla andra medlemmar vid ofrivillig arbetslöshet. För sjukpenning gäller olika regler beroende på vilken bolagsform du har. Läs mer om vad det är som gäller för egenföretagare och a-kassa här.

Senast uppdaterad 2023-01-23
Till toppen