Sveriges Ingenjörer
Webbinarium

Supermaterialet grafen - från Nobelpris till marknad

Grafen är världens tunnaste och starkaste material som samtidigt är elektriskt ledande, böjbart och transparent. Men vad har hänt efter upptäckten 2004 och Nobelpriset 2010? Var finns grafen idag inom svensk industri?

Datum: 01 mars 2024
Tid: 12:00 - 12:45
Passar för: Medlem, Icke-medlem
Digitalt
Anmäl senast: 1 mar

När den breda hajpen kring grafen lagt sig har forskare och företag på allvar tagit materialet mot massproduktion och kommersialisering. Med hjälp av dess egenskaper är det möjligt att förstärka andra material, exempelvis genom ökad värmeledningsförmåga eller förbättrat rostskydd. Att använda grafen är som att klä ett material i en superhjältedräkt – fast på riktigt.

Idag finns det svenska strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen som sett över 220 organisationer inom 200 projekt utveckla grafen. Det finns europeiska Graphene Flagship med en budget på 1 miljard Euro, EU:s största satsning på FoU någonsin. Och en svensk marknad där storföretag samarbetar med start-ups mot ett genombrott som stärker svenskt näringsliv.

Här är webbinariet där grafenexpert Johan Ek-Weis från Chalmers Industriteknik och SIO Grafen förklarar nuläge och möjligheter kring grafen.

Välkommen!

Talare

Johan Ek Weis

Projektledare på Chalmers Industriteknik

Johan Ek Weis är projektledare på Chalmers Industriteknik. Efter att ha forskat på grafen och liknande material i nästan tio år i fem länder, har han nu lika lång erfarenhet av att skapa innovationer med materialet inom industrin. Han arbetar inom programkontoret för SIO Grafen, ett program som involverat drygt 220 organisationer i över 200 innovationsprojekt om grafen.

Anders Hallgren

Moderator och verksamhetsutvecklare

Anders Hallgren är nätverksledare för Sveriges Ingenjörers företagarnätverk. Han är förbundets expert på frågor som rör att starta och driva eget företag. Han har tidigare arbetat som egenföretagare i flera olika branscher. Anders är civilingenjör och medlem.

Till toppen